Počítačová hra pod stromeček? Stará dobrá krabice nebo vtipně zabalený odkaz

6. prosinec 2016

Vánoce se kvapem blíží a většina z nás přemýšlí, co koupit. Spousta lidí se rozhodne obdarovat nebo chce být obdarována počítačovou hrou, správně ji vybrat ale není tak jednoduché. Je lepší oldschool klasika v krabici, nebo digitální verze? A které hry se hodí pro děti? O tom mluvili Jaroslav Švelch a Tereza Krobová z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

„Počet digitálních kopií roste, jejich výhodou je fakt, že jsou dost často levnější, protože vydavatelům odpadá nutnost hry tisknout a vydávat, a taky jsou často k dostání dřív, nemusíte totiž čekat, až dorazí,“ vysvětluje výhody digitálních her Krobová. „Zajímavé ale je, že naopak v Česku je pořád víc lidí, kteří především na počítači upřednostňují fyzické kopie. Jejich výhoda je naopak spíš sentimentální, až psychologická – v ruce prostě držíte krabici, můžete sbírat sběratelské verze, které doprovázejí figurky, mapy nebo hezké krabičky.“

V každém případě právě digitalizace podstatně změnila to, jaké hry vznikají. „Díky digitalizaci se třeba mohly rozvíjet nezávislé a indie hry. I taková vývojářská studia. A právě digitální verze hry je pro ně řešením, jak hru rozšířit mezi co největší okruh lidí,“ dodává Švelch. Ostatně právě distribuce mezi velký počet lidí byla velké téma i před revolucí, kdy si lidé předávali různé pirátské kopie nebo ručně opisovali kódy k hrám.

03758107.jpeg

Hry se také často stávají dárkem pro děti, rodiče se ale často nevyznají v tom, co je pro jejich ratolesti vhodné a co už nikoli. „Existují různé stránky, které sdružují informace o vhodnosti, o tom, zda je ve hře násilí nebo vulgární jazyk. Taky vám řeknou, jakou schopnost u dítěte hra rozvíjí,“ popisuje Krobová. V Evropě tak funguje třeba systém PEGI, na Slovensku vytvořili originální projekt Vlčata.sk. „V České republice pak můžete použít stránku Jakouhru.cz,“ doplňuje Švelch.

autor: Tereza Krobová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.