Proti nelegálnímu kácení lesů se bojuje pomocí starých mobilů schovaných v korunách stromů

29. prosinec 2016

Není novinka, že světových pralesů ubývá kvůli mnohdy nelegálnímu kácení stromů. Na obranu lesů v Indonésii vytvořil mladý student síť upravených starých mobilních telefonů odposlouchávajících motorové pily. Po několika letech se má projekt rozšířit i na další kontinenty.

V některých bohatých zemích dnes přibývají uměle zalesněné plochy. S lesy se v nich také stále častěji hospodaří ekologicky podle certifikátu FSC nebo PEFC. Například v Česku byly v loňském roce vykácené holiny na méně než procentu porostní půdy Lesů ČR. Zejména v tropických oblastech se ale objem vytěženého dřeva stále zvětšuje. Ročně se na světě pokácí lesy o výměře dvou a půl Českých republik. Poptávka po nové zemědělské ploše se pojí s poptávkou po dřevě na stavební materiály a energetické využití. Za posledních padesát let bylo 17 % Amazonského pralesa přeměněno na pole a pastviny pro dobytek. Plíživým způsobem takto během let mizí rozsáhlé původní lesy.

Inovativní high-tech způsob, jak bojovat s nelegální těžbou lesů, vymyslel mladík z Kalifornie. Jeho organizace Rainforest Connection po lesích schovává mobilní telefony naprogramované tak, aby rozpoznaly zvuk motorové pily a okamžitě informovaly místní strážce. Každý upcyklovaný mobil je vybavený fotovoltaickými panely, aby mohl nepřetržitě fungovat i ve stinném lese. Zvuk motorové pily se v hustém pralese ztrácí mezi zvuky ptáků a hmyzu, aplikace však dokáže tyto zvuky filtrovat a identifikovat charakteristickou frekvenci motorové pily. Jeden mobil umí ohlídat okruh jednoho kilometru a v reálném čase upozornit strážce rezervací na místě, kteří proti kácení zasáhnou. Systém byl úspěšně odzkoušen na indonéské Sumatře, kde nelegální těžba ohrožovala domov gibonů. Nyní chce podnikavý Topher White tyto mobilní strážce nasadit i v pralesích Amazonie a Afriky. Nepoužívané chytré telefony sbírá v USA a je otevřený finanční podpoře z celého světa, původně získal peníze na Kickstarteru.

03771048.jpeg

Podobných projektů existuje více, například v Kamerunu využívá nezisková organizace k ohlašování nelegálně kácených stromů otevřených dat a geo-taggingu. Malé startupy nejsou jedinými hráči využívajícími moderní technologie k ochraně přírody. Například družice Evropského vesmírného programu mapují stav lesů kolem celé planety s velkou přesností 24 hodin denně. Vedle toho se organizace jako Rainforest Foundation zaměřují na práci s původním obyvatelstvem a ekologické organizace na opětovné zalesňování či udržitelné využívání lesů.

Způsobů, kterými může přispět k zachování světových lesů každý, je několik, sami můžeme zmírňovat požadavky na kácení nebo podporovat ekologické lesnictví. Umenšit tlak na novou zemědělskou půdu se dá méně častou konzumací masa. Krmivo pro zvířata se totiž pěstuje na obrovských plochách, často v Brazílii. Vegetariánská večeře má menší ekologickou stopu. Ti, kdo chtějí bránit konkrétní les proti nelegální těžbě, mohou finančně přispět organizaci, která se tímto u nás či ve světě zabývá. Při stavbě, nákupu nábytku nebo papírenských produktů lze řádný původ dřeva zajistit požadováním výše zmíněného ekologického certifikátu. Anebo se můžete s péčí starat o nábytek od prarodičů.

03771046.jpeg
autor: Filip Vrlík
Spustit audio