Ani Prague Pride larpy nenatírají svět narůžovo

15. srpen 2014

Prague Pride festival má bohatý doprovodný program, v rámci kterého si zájemci mohou zahrát několik komornějších larp her. Ne, nemusíte se převlékat do brnění ani si nalepovat boty na kolena, abyste věrohodně ztvárnili Frodo Pytlíka. Prague Pride skrze organizaci Rolling nabídl hry s LGBT tematikou, fotbalem, ale i sci-fi. Navštívila jsem Never Let Me Go – příběh z prostředí elitní lékařské vysoké školy v Anglii, ve které není vše tak, jak se navenek prodává.

„Když dostanete pěstí, tak na to nějak zareagujte. Hlavně prosím neodcházejte! Dejte si třeba víno! Znova, je to o tom, jaký si to uděláte, měli jsme lidi, kteří na sebe byli hodní, měli jsme lidi, kteří na sebe byli zlí,“ řekl v úvodu Petr Urban, který se svou sestrou Madlou larp hrou prováděli v komunitním centru Prádelna na Smíchově.

Ve stejnojmenném filmu Marka Romaneka, podle kterého hra vznikla, účinkovali Carey Mulligan, Andrew Garfield nebo Keira Knightley. O jejich a další role se demokraticky podělilo okolo deseti účastníků, kteří se přihlásili přes internet. Každý dostane popis historických reálií příběhu a následně i popis charakteru, motivace a vztahového pavouka své postavy, asi dvacet minut se s nimi sžívají a potom už začíná večírek…

03186775.jpeg

„Dneska se přihlásili docela zkušení hráči, ale i dva, co to hrají poprvé. Podle toho, jak to nahoře vypadá, to vzali za dobrý konec. Je zajímavé, že několik lidí se na tuto hru vrátilo, to já sama nedělám. K larpu mě přivedl bratr a zajímám se o to asi sedm let,“ popisuje třiadvacetiletá studentka Vysoké školy ekonomické Madla.

„Spousta lidí si larp spojuje s dřevárnama, kdy lidi vyběhnou do lesa s mečem v nějakém kostýmu. Ale myslím, že larp už překonal tyhle hranice. Existují tyto komorní larpy pro deset lidí na různá témata a lidi by se o nich měli dozvědět. Já jsem na toto téma napsala už několik seminárních prací.“

Její bratr Petr pak pokračuje ve výkladu: „Larp vysvětluji jako improvizační divadlo s nějakými pravidly, kdy se hráči her ujmou rolí postav a v rámci předloh ztvárňují tu roli podle toho zadání.“ Zajímá mě, jaké hry zařadili do programu Prague Pride. „Vybrali jsme Samael, Never Let Me Go, Křižník Orlov, který využívá počítačové simulace plavby vesmírného korábu, nebo L-World a třeba také FK Perseus s fotbalovou tematikou.“

03186778.jpeg

Dozvídám se, že Never Let Me Go bude trvat ještě asi dvě hodiny. „Potom bude následovat debrífink, kde se hra zhodnotí tak, aby si z ní hráči co nejvíce odnesli.“

Informační výměna probíhá samozřejmě čile i na webu. „Na internetu existuje takzvaná Československá larpová databáze, která i zprostředkovává novým zájemcům různé informace, mohou si tam alespoň přibližně najít, o čem ten larp je, nebo jejich hodnocení a diskuse.“ Zájemci si mohou zkusit zahrát i na pravidelných setkáních: „V Praze je to například HRAJ LARP, který myslím každý týden pořádá jeden larp, potom jsou to festivaly jako Pražský larpvíkend a Brněnský larpvíkend,“ vyjmenovává Petr.

Emoce během Never Let Me Go byly k mému údivu dost našponované, skoro jako při opravdovém divadelním představení. Publikum na hrách nebývá, ale mě představení naprosto strhlo. Opilý novinář do sebe klopil trojité panáky, muž bez nohy poctivě pajdal o francouzských holích. Jeho partnerka brečela, že nemůže mít děti. O patro níže pak probíhal další larp, prý ještě mnohem drsnější Samael. Za dveřmi nervózně podupávala dívka v korzetu a dlouhé latexové sukni. Poprosila nás s Madlou, abychom jí korzet upravily, než vejde dovnitř. Na larpu byla poprvé a hned dostala velkou roli. „Samael je vztahový larp a je jiný v tom, že v něm používáme reálný alkohol, mechaniky násilí, samozřejmě divadelní – v rámci hráčského komfortu, to samé platí s erotikou. Hrajeme to vždy v nějakém baru nebo prostředí, které ho simuluje. S hráči hodně komunikujeme před začátkem, probíráme s nimi téma i postavy, abychom věděli, že se jich nic z toho nedotkne,“ vysvětluje mi pořadatelka, která dívku vpouští do tmavé a hudbou burácející místnosti. Odcházím obohacena naprosto novým způsobem, jak trávit večery. Zkusíte to také?

03186779.jpeg
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.