Anketa o slangu: „Flausit? To budě něco s Klausem, ne?“

7. prosinec 2016

Každá mladá generace má svůj vlastní slang, Vyrazili jsme do pražských ulic zeptat se mladých na dnešní oblíbená slova, starších jsme se ptali zda jim rozumí a jak se mluvilo dřív.

„Vyučuji na FSV a když slyším, jak se spolu mladí baví, tak jim rozumím velmi dobře. Dokonce bych i řekl, že ty názory o tom, jak se kvalita jazyka zhoršuje, jsou dost přehnané,“ vyvrátil věčný mýtus o tom, že dnešní mladí už neumí pořádně česky, jeden ze starších respondentů. O flausení ale zatím neslyšel. „To bude něco s Klausem nebo ne? To nevím.“ Po vysvětlení, že jde o jakési promenádování po městě, zpozorní. „To je dobrý! Za naších mladých let se říkalo tráfovat. Když ještě nebyla televize, tak se chodilo večer na Václavské náměstí tráfovat, korzovat.“

„Hrozně mě štve slovo „hejtovat,“ říká dvojice mladých holek. „Používají ho i akademici. A pak taky slovo „čekuj“. To je strašně nadpoužívané,“ stěžují si. „Spíš lituji lidi, kteří takhle mluví, protože takhle nikdo mluvit nechce, ne?“ reaguje na příklad nadužívaného „jakoby“ jeden z mladších mileniálů flausící ve vinohradských ulicích.

„Já mluvím spisovně, já jsem ze staré školy. Ale vlastně jo, říkám čéče místo člověče. To se dost používalo v 50. a vlastně i 60. letech,“ vzpomíná starší paní.

Poslechněte si anketu!

autor: Dominik Čech
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.