Automatka Jitka Lucbauerová: Rozhoduje kvalita času, který s dětmi prožijete

1. duben 2015

Jitka Lucbauerová je podnikatelka a manažerka, matka dvou dětí s manželem na mateřské dovolené. Jak kloubí byznys a děti? Jak zvládá fakt, že její čas s dětmi je výrazně omezen?

Obě dvě malé děti kojila a po porodu nebyla ani šest neděl doma. Její manžel vozil miminka každé tři hodiny na kojení a v práci všichni věděli, že dcera/syn mají přednost: „Já jsem si přivolávala, že bude všechno podle mých představ, a taky bylo. Myslím, že psychika matky rozhoduje. To, že bude o děti postaráno, jsem musela vědět dopředu. Když se narodila dcera, tak se mi podařilo přesvědčit tchýni, aby se vzdala práce a šla za námi do Prahy. Když se narodil syn, tak se přistěhoval i tchán.“

„Podle mě nerozhoduje množství času, které s dětmi strávíte, ale kvalita. Podvědomě jsem měla hodně věcí naplánovaných. Věděla jsem, že svůj byznys mám opravdu ráda a že mě naplňuje. Po dvanácti hodinách práce jsem nebyla unavená – fyzicky možná ano, ale psychicky jsem byla spokojená. Myslím, že spousta žen tohle nemá. Chodí do práce, ale těší se na mateřskou, že si odpočinou. Já jsem věděla, že děti chci, ale práce pro mě znamenala strašně moc, radost. A když zažíváte tu radost, když vás to naplňuje, tak je rozhodování daleko jednodušší,“ dodává Jitka.

Dvanáct hodin s dětmi zkusila několikrát, a jak sama říká, bylo to pro ni náročné a obdivuje každou ženu na mateřské dovolené. „Cokoli, co dělám, dělám na 100 % a nechci dětem říkat, jděte si někam hrát nebo jděte koukat na televizi, protože chci mít chvilku pro sebe. Vím, že když se jim budu věnovat 4 hodiny a dobře, manžel 4 hodiny, pak tchýně a ve školce, že budou daleko víc v pohodě.“

Poslechněte si celý příběh Jitky Lucbauerové.

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.