Automatka z Berlína: Dítě patří do běžného provozu

1. červenec 2015

Kumulace umělců, hipsterů, nezaměstnanosti, ale také příhodné místo k výchově dětí. To je Berlín, o kterém hovoří Veronika Šimíková Vlachová. Jak se žije dvěma Čechům s dítětem v Německu? Jaký je život emigrantů ve 21. století? O tom jsou další Automatky.

Veronika poznala svého manžela v Berlíně a zůstala tam s ním. Porodila prvního syna a v blízké době ji čeká i porod druhého dítěte. Rozdíly mezi českým a německým systémem byly prý patrné ještě před porodem dítěte. „Přenášela jsem 12 nebo 13 dní a ani jednou se mě nezeptali, jestli chci vyvolat porod. Ani jednou mi neřekli termín, kdy bych měla jít na sál. Nechali to čistě na mně. Po 12 dnech jsem šla na vyvolávání, ale protože jsem si o to sama řekla,“ říká Veronika.

V Německu navštěvuje rodičku porodní asistentka, tzv. hebama. „Hebamu hradí zdravotní pojišťovna. Porodní asistentka nahrazuje částečně návštěvy u gynekologa, chodí v těhotenství k rodičce domů a může být i u porodu. A hlavně dochází po porodu, zpočátku každý den po dobu 14 dnů. Pomáhá s péčí o dítě, sleduje zdravotní stav rodičky, je otevřená všem otázkám a je ochotná pomoci. Nárok na hebamu má člověk do 8 měsíců věku dítěte. Po tom dochází třeba ob dva dny nebo jednou za týden. Až do osmého měsíce, kdy je aktuální téma příkrmů a tak podobně,“ upřesňuje Veronika.

03422231.jpeg

V Německu má od 12 měsíců dítě nárok na školku. „V Berlíně žije spousta přistěhovalců. A díky tomu, že je dítě vhozené do školského systému relativně brzo, může nasát jazyk a kulturu v raném stadiu,“ vysvětluje. „Co mě překvapuje na berlínském životě s dítětem, je to, že dítě patří do běžného provozu, do běžného života. Takže když dorazíte s dítětem do jakékoliv restaurace nebo do kulturního centra, je tam všechno připravené. Jsou tam koutky, přebalovací pulty a člověk si nepřipadá nepatřičně. A rozdíl mezi Německem a Českem je také ve stravě. V Německu jsou všechny dětské příkrmy bio, fair trade a tak dále. A mají překvapivě odlišné složení než příkrmy stejné značky v ČR,“ doplňuje Veronika Šimíková Vlachová.

Pokud chcete slyšet celý rozhovor o tom, jak se žije a rodí v Berlíně, poslechněte si Automatky.

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.