Brian Anderson, profesionální skejťák a gay. Skateboarding zažil první velký coming-out

10. leden 2017

„Nebuď buzna!“ Nadávkami jako tato se to mezi skejťáky hemží, když se snaží jeden druhého vyhecovat, aby udělali vysněný trik ze schodů, nebo se konečně odvážili vyskočit na strmé zábradlí. Ode dneška budou muset vážit slova. Čtyřicetiletý profesionální skejťák Brian Anderson s drsňáckou image, který má takových zábradlí za svou dvacetiletou kariéru na kontě víc než dost, v dokumentu pro Vice přiznal, že je gay. A dostalo se mu podpory ze všech stran. Pro skateboarding je to přelomový okamžik a všimla si ho světová média od deníku New York Times po britský Guardian.

Píše se rok 2016. Na titulce časopisu Vanity Fair je Caitlyn Jenner, dříve olympijský sportovec Bruce Jenner, a hráči NBA se otevřeně hlásí k tomu, že jsou homosexuálové. Proč by měl být tedy coming out ve vrcholovém skateboardingu tak výjimečný? Ještě v roce 1998 skončila kariéra tehdejšího amatéra za Birdhouse Skateboards Tima von Werneho kvůli tomu, že v rozhovoru pro magazín Skateboard mluvil o své sexuální orientaci. Článek, pro který nadějný jezdec Werne dřel a musel sebou mlátit o zem, jen aby nafotil dostatečně oslnivé fotky, nakonec nevyšel. „Nemáme žádný problém s tím, že jsi gay – jde o to, jak se na to budou koukat ve Střední Americe,“ řekli mu tenkrát. Léta před tím – v roce 1982 – šel Jay Adams, legenda z Dogtownu a jedna z největších skejtových ikon, do vězení, protože rozpoutal rvačku, při které byl brutálně zbit jeden homosexuál a následkům zranění podlehl. Když Adams minulý rok zemřel na infarkt, v záplavě oslavných medailonků na tento fakt jako jeden z mála upozornil magazín Vice.

„Měl jsem strach,“ vysvětluje v půlhodinovém snímku Brian Anderson, proč svou sexuální orientaci léta tajil. „Lidi by se na to, řekněme před patnácti lety, koukali jinak.“ Skejtový průmysl cílící většinou na teenagery mezi 14 a 18 lety, kteří mají často problém s chápáním své vlastní identity, na to nebyl dlouho připravený. Těžko bychom hledali více heteronormativní subkulturu, než je skateboarding. Mužství se tu musí zdůrazňovat každým detailem a je spojované se symbolickou mocí – nad vaším prknem i městem plným přirozených překážek, které musíte překonat, ať je to kopec s nepřehlednými křižovatkami nebo zábradlí. „Skateboarding není pro holky,“ vysloužil si svými slovy před lety ostrou kritiku ze všech stran jeden z nejbohatších skejtových profíků Nyjah Huston.

Brian Anderson měří téměř dva metry, je od krku dolů pokrytý tetováním a vypadá jako drsňák, s kterým byste se nechtěli rvát. Vyrůstal v Connecticutu a do světa skateboardingu se uvedl, když zazářil ve slavném skejtovém videu Welcome to Hell z roku 1996. Všichni si pamatují, jak obří postava s holou hlavou dělá trik frontside bluntslide, čemuž porozumí jenom skejťáci, na jedné z nejvyšších zdí vůbec. Respekt a další sponzoři přišli hned po tom, jak píše taky deník New York Times. Stal se profesionálem, dostal prestižní ocenění „skejťák roku“ od amerického magazínu Thrasher a vyhrál mistrovství světa v Münsteru. Se svým tajemstvím se ale svěřil jen nejbližším. Když ho jednou poznal o dost let mladší skejťák v gay baru, Anderson mu podle vlastních slov vyhrožoval, aby mlčel.

„B. A. je pro tisícovky lidí hrdina, jejich oblíbený skejťák,“ říká v dokumentu umělec a skejtová legenda Ed Templeton, taky jeden z těch, kterým se Anderson svěřil. „Všechna ta děcka teď budou sedět doma a říkat si: Počkat, můj oblíbený skejťák je gay? Nakonec jim nezbyde nic jiného než si přiznat: No a co?“ Maskulinní image se ve skateboardingu rozpouští a Andersonův coming-out si zapamatujeme jako významný mezník – jezdí víc a víc skejťaček, které to drsňákům snadno natřou, jedna švédská firma vyrobila řadu desek podporujících Gay Pride a nebyla sama. Ode dneška mají ale LGBTQ skejťáci a skejťačky svůj velký vzor, který skateboarding tak dlouho potřeboval. Jak říká ve snímku pro Vice Jake Phelps – šéfredaktor časopisu Thrasher, který pomáhal tvořit obrázek skejťáků jako nebezpečných společenských vyvrhelů – to nejdůležitější je: „Já jezdím na skejtu, ty jezdíš na skejtu, oba jezdíme na skejtu!“

autor: Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.