Brněnská Praha, Malá Amerika a Industra přesahují parametry obyčejných klubů

16. červen 2015

Tři místa, která v Brně vznikla v poslední době, částečně nahrazují dnes už veřejnosti zavřené brownfieldy Zbrojovku a Vlněnu. Přímo pod brněnským Petrovem se starý nádražní sklad, známý jako Malá Amerika, pravidelně mění ve speciální tržiště nebo „bezpeněžní prostor“. Mezi paláci Moravské galerie se mísí návštěvníci výstav, majitelé abonentních vstupenek na koncerty filharmonie i náhodní kolemjdoucí v místě zvaném Praha. V mrazírnách v průmyslové zóně vznikla Industra – továrna na nápady, která chce měnit způsob myšlení v celém městě.

JUDr. Alois Pražák zcela jistě nebudoval centrum české kultury a vzdělanosti, aby se zavděčil Praze,“ píše se v jedné z e-mailových stížností na jméno nedávno otevřeného podniku Praha – různé druhy reakcí a zmatení vyvolává ve městě pravidelně. K otevření kavárny v místnostech bývalé restaurátorské dílny přilehající k nádvoří Pražákova paláce vyzval ředitele Moravské galerie spolek 4AM, Fórum pro architekturu a média. „Upozornili jsme ho na to, že nejsme kavárníci, že jsme občanské sdružení zaměřené na nová média, architekturu, urbanismus, ale vymysleli jsme prostor, který bude mít kavárnu a současně bude reagovat na to, co se zrovna děje v okolních budovách,“ říká členka Fóra Barbora Šedivá.

Před pár dny se tu konal doprovodný program k festivalu Expozice nové hudby, tradičně rozprostřenému na několika místech po městě, chystá se Move the City o tanci a vnímání veřejného prostoru, často tu jsou diskuse, přednášky nebo představení nových publikací o urbanismu. Pro každou událost se Praha proměňuje na trochu jiné místo.

03410096.jpeg

Naši architekti navrhli bar už s tím, že věděli, co tu budeme dělat, je proto mobilní, můžeme ho posunout víc do pozadí a z toho prostoru je najednou třeba kino nebo divadelní sál, dá se taky vyvézt ven. Když je bar dominantní, z prostoru je čistě kavárna. Na poradách o jednotlivých akcích probíráme, i jakou podobu bar bude mít. Je to náročnější pro naše barmany, protože sotva si zvyknou na to, jak je postavený a kde co mají, tak se to hned změní. Je z toho ale vidět, že se na vnímání prostoru zaměřujeme,“ říká Barbora. Prostor je propojený s nádvořím, kde vznikl malý amfiteátr – teď pravidelně zaplněný lidmi. „Propojení s venkem je taky důležité v ideologické rovině, protože nás zajímá veřejný prostor, interakce s ním, rádi ho ovlivňujeme.

Jak se proměnilo nejen místo, kde zrovna sedíme, ale celé Brno, hodnotí Barbora z pozice člověka, který se kultuře ve městě věnuje už asi dekádu. Lidé se podle ní poslední dobou daleko víc angažují. Vede se tu občanský život na různých místech, je to velký boom kaváren, které konkurence vede k potřebě se lišit jedna od druhé, vznikají nové kulturní prostory, které se orientují na náročnější, experimentálnější obsah, rozběhl se zájem o veřejný prostor, brownfieldy, a to nejenom mezi aktivisty. Dokonce se to už začíná institucionalizovat,“ říká Barbora. Na mysli má plánované kreativní centrum v bývalé brněnské káznici. „Je k diskusi, jestli je dobře, nebo špatně, když se tyhle věci institucionalizují. Občanský aktivismus je ale v Brně rozhodně silnější, projevilo se to i tím, že Žít Brno se dostalo na radnici.

03410097.jpeg

Kousek odtud se ve starém železničním skladu zrovna připravuje scéna pro natáčení seriálu o kaskadérech. „Dějí se tu i věci, které nejsou neziskové, což je pro nás výhoda, protože peníze z nájmu můžeme investovat do oprav různých částí, je to jako velký rodinný dům, pořád je co dělat a co řešit,“ říká Michal Veselý z občanského sdružení CONTAINER41, které 144 metrů dlouhý nádražní sklad z roku 1894 spravuje. Občanské sdružení umístilo před několika lety do blízkosti Malé Ameriky jeden z mobilních kontejnerů, ve kterých se pořádaly koncerty a jiné události. Tehdy zjistili, že extrémně fotogenická budova s výhledem na brněnskou katedrálu sv. Petra a Pavla je prázdná. Malá Amerika stále patří k majetku Českých drah, její budoucnost bude souviset s plánovaným přesunem nádraží o kus dál nebo jeho rekonstrukcí, kdy se o jedné z variant rozhodne, se ale pořád neví.

Čtěte také

Lidé z CONTAINER se tak zatím snaží budovu představit co nejvíc lidem. „Velmi úspěšný byl koloniál, to jsou vlastně trhy, byly vevnitř v hale i venku, přišlo několik tisíc lidí. Taky tu byly veganské hody, bude se opakovat bezpeněžní prostor, kdy si lidé přinesli svoje přebytečné věci a vyměňovali je nebo prostě jen přišli a vzali si přebytečné věci někoho jiného. Ten formát trhů sem sedí, hala je dost dlouhá, stánky ji dobře vyplní,“ říká Michal, podle kterého Amerika v poslední době přitahuje dost lidí. „Někdo se tu zastaví a chtěl by fotit, nebo tu někdo fotí, aniž bychom to věděli, pak to někde vidíme na Facebooku – to je přesně náš záměr, aby ti lidi tu budovu používali.

03410098.jpeg

Zájem o Malou Ameriku dává Veselý do souvislosti s bývalou textilkou Vlněnou a Zbrojovkou, jejich areály stále stojí, události se v nich pořádat pozvolna přestaly. „Tyhle ostatní prostory jsou občas pronajímané jen na jednu akci, nemají nikoho, kdo by se o to staral, tím, že my jsme se dohodli na správě, tak je ten prostor vidět, má třeba web a ucelenější prezentaci.“ V Brně se podle Michala taky všechno snadno rozkřikne. „Není to Praha a lidi se tu znají, nemusíte tu věci tolik propagovat, stačí dvě tři akce a všichni se ozvou sami.

Industra je na Brno nezvykle stranou. „Sklad, předtím výroba smetanové zmrzliny, ještě předtím masná výroba, to ale bylo za socialismu, to už je docela daleko do minulosti,“ rekapituluje Pavel Stratil, který místo založil. V několika propojených skladech se právě pořádá výstava, opravují se kola a v komunitní zahradě před vchodem se griluje. Neziskovku s cílem podporovat lidi s „průlomovými“ nápady založil Stratil už v roce 2010.

03410094.jpeg

Dlouhou dobu si ale myslel, že jeho plán fungovat nebude, bez prostoru nic nešlo. „Lidi potřebují důkaz, že má smysl se pouštět do šíleně velkýho projektu, a proto Industra vznikla. S tím, že by to měl být prostor propojující lidi, kteří by se jinak nesetkali, bude jim dávat nový příležitosti, zážitek, který promění jejich způsob uvažování. Great ultimate goalem Industry je vytvořit dostatečně velkou kritickou masu lidí, kteří se budou chovat jinak, budou uvažovat jinak a tím změní Brno v supercool místo pro život, podnikání, pěstování zeleniny, vaření kávy a já nevím, co dalšího.

Momentálně rozjíždí projekt sdíleného výrobního prostoru, kde budou 3D tiskárny nebo elektronická laboratoř. „Vyjdeme vstříc poslední části lidí, který chceme přitáhnout, a to jsou lidi z technických a vědeckých oborů. Z drobnějších věcí je to projekt komunitního včelstva, aby se tu mohli scházet lidi, co o to mají zájem. Zkusíme včely chovat několika různými způsoby paralelně a zjistíme tak, jaký způsob se do města nejvíc hodí, abychom mohli třeba poradit lidem v Ostravě, Praze nebo jinde.

03410093.jpeg

Projekt funguje na bázi dobrovolnictví, sám Stratil si měsíčně symbolicky vyplácí plat jednu korunu. Komunita okolo Industry prý roste a její ambice pro její další rozšiřování nejsou malé – souvisí s proměnou Brna starého na Brno nové. „Všechno se to odvíjí od toho, co lidi věří, že dokážou, jak se spolu lidi baví. Jestli k sobě mají blízko nebo daleko. To všechno vytváří podmínky pro úřady, firmy, cokoliv dalšího, protože všude nakonec pracují lidi a je to všechno jen na nich. Proto se snažíme cílit na konkrétní komunitu lidí – aby to, co tady objeví, s nimi nějak pohlo, aby ta změna vycházela od lidí samotných.

Industra má otevřeno každý týden od středy do neděle, Malá Amerika zatím otevírá pro jednotlivé eventy, Praha má otevřeno denně. Další informace najdete na facebookových profilech míst.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.