Byl Han Solo sexuální loudil? Nová kampaň otevírá téma partnerského násilí

28. listopad 2016

Co už je znásilnění a kdo se ho nejčastěji dopouští? O tom se snaží mezi mladými Čechy rozproudit debatu kampaň Když to nechce, tak to nechce. Organizace Konsent k ní natočila spot, který poběží v menších českých kinech i multiplexech od 24. listopadu. Kampaň finančně podpořila americká ambasáda.

„Většinou je to doma v ložnici mezi partnery. Lidé tomu nechtějí říkat znásilnění a nechtějí to řešit na policii,“ říká režisérka klipu Bára Mojžíšová. „My zase nechceme nikoho démonizovat, ale spíš naše prostředí kultivovat a ukázat, že není v pořádku mít sex, když ten druhý nechce. Souhlas musí být oboustranný,“ dodává.

Cílem Konsentu je vybízet mladé muže k respektu k ženám v milostných vztazích. Novinář a spoluorganizátor Dalibor Zíta poukazuje i na příklady z popkultury. „Například ve filmu Star Wars je vztah Hana Sola a princezny Leiy prezentován tak, že ona ho od začátku odmítá a on o ni usiluje. Končí to slavnou scénou, kdy ji přitlačí ke stěně a násilím políbí. Nakonec mu Leia padne do náruče,“ vysvětluje Zíta. „Film zobrazuje stereotyp, že muži mají do přesvědčování žen jít silně. Konsent chce přesvědčit lidi, že i Han Solo už překročil nějakou hranici,“ říká Zíta.

Konsent v rámci kampaně chystá výstavu na letenské venkovní galerii Artwall a také workshopy o sexuální výchově ve spolupráci s nezávislým sociálně ekologickým hnutím Nesehnutí. „Vybrali jsme si základní školy, protože si myslíme, že je potřeba o tomto tématu mluvit s dětmi nebo dospívajícími ještě předtím, než začnou být sexuálně aktivní,“ dodává iniciátorka kampaně Johanna Nejedlá. Inspirovala se ve Spojených státech, kde se letos intenzivně řešilo především sexuální násilí na vysokých školách, ale také v Norsku nebo Švédsku, kde se kampaně rovněž zaměřují i na muže. Podle organizace Amnesty International si přitom víc než tři pětiny lidí v Česku myslí, že si ženy za znásilnění mohou samy. Radan Šafařík z Ministerstva práce a sociálních věcí loni v rozhovoru pro Český rozhlas zdůraznil, že u nás doposud nebyla na toto téma žádná velká kampaň.

Konsent spot from Johanna Neje on Vimeo.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.