Co se podařilo zachránit ze zdemolovaného hotelu Praha?

17. duben 2014

I přes protesty části odborné veřejnosti je hotel Praha odsouzen k zániku. Demolice už probíhá a za chvíli nezbyde po monumentální stavbě ani stopa. Naštěstí se z interiéru pražského hotelu podařilo zachránit několik umělecky velmi cenných předmětů. Jsou mezi nimi skleněné lustry nebo výjimečná abstraktní mozaika.

Hotel Praha, dokončený v roce 1981, měl sloužit hlavně k ubytování nejvyšších státních návštěv a komunistických pohlavárů. Proto se během jeho výstavby nešetřilo a na vybavení interiéru se podíleli přední českoslovenští výtvarníci – zejména skláři. Proto je dobře, že se tři velké skleněné lustry z hotelu dostanou do sbírek Uměleckoprůmyslového muzea. Jaké další předměty z bývalého hotelu skončí v jeho sbírkách? „Kromě tří velkých skleněných lustrů jsme dostali dvě křesílka, která se původně nacházela v konferenčním sále. Do sbírek se dostala i bodová mosazná svítidla, která byla ve veřejných prostorách hotelu, a piktogramy z informačního systému,“ popisuje kurátorka Mariana Kubištová.

03103977.jpeg

Největší umělecké dílo, které se z hotelu Praha podařilo zachránit, je abstraktní mozaika od akademické malířky Elišky Rožátové. Skleněná mozaika s motivem slunce je kruhového tvaru a zabírá plochu zhruba 63 metrů čtverečních. Původně zdobila strop v hotelové zimní zahradě. Restaurátorka Magdalena Kracík Štorkánová začala o záchraně mozaiky jednat hned poté, co se z médií dozvěděla, že se plánuje demolice hotelu.

Dnes umělecky velmi cenná mozaika leží složená v ateliéru občanského sdružení Art a Craft MOZAIKA a čeká na své nové uplatnění. Zachránci mozaiky by byli nejradši, kdyby se ji podařilo umístit na veřejně přístupné místo – ideální by podle nich byla například letištní hala, nemocnice, škola nebo budova nějakého úřadu.

03103978.jpeg
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.