Co zajímá české vývojáře mobilních aplikací? Sex!

16. září 2014

Vývojáři mobilních aplikací představili divákům pražského kina Bio Oko během soutěžního klání AppParade poslední novinky z domácí produkce. Mezi hlavní témata patřila otázka bezpečnosti, ochrany dat na internetu či sledování aktuálního kulturního dění ve městě. Z patnácti soutěžících ale mezi diváky největší zájem vzbudila aplikace měřící počet „šťouchnutí“, tj. sexuální výkon uživatelů chytrých mobilních telefonů.

Aplikace „Byl tam“ si u diváků šestnáctého setkání tuzemských vývojářů mobilních aplikací zasloužila bujarý potlesk. „Byl tam“ si ale do svých smartphonů zatím nenainstalujete, protože aplikace ještě neexistuje. Její vývojář Jan Škach zde prezentoval svůj poslední digitální výtvor, aplikaci „Jsem tu“. Ta má za cíl jednoduchou formou informovat naše blízké o naší současné poloze.

Do zaparkovaného žlutého trabantu uprostřed sálu a plážových lehátek legendárního letenského kina Bio Oko si přišlo zbývajících čtrnáct prezentací poslechnout desítky geeků, vývojářů, ale i potenciálních investorů.

Pondělní večer ale patřil patnácti týmům míň i víc zkušených programátorů. Vývojáře v současné době nejvíce zajímá téma bezpečné komunikace či způsob, jak usnadnit starší generaci práci s posledními výdobytky digitální technologie. Diváky v sále ale nejvíce zaujala aplikace Pokin, kterou přišel na pódium představit guru českého pornoprůmyslu Robert Rosenberg.

„Tahle aplikace nejenom že bude měřit, kolik máte přírazů za minutu, ale zároveň bude měřit hlasitost partnerky, dobu sexu, a teď přijde to nejlepší, věřte mi nebo ne, bude se to objevovat na mapě celého světa, na celém světě můžeme závodit, kdo nejdýl a nejvíc šťouchá.“

03207970.jpeg

Způsob, jak sbírat data a zanášet je na mapy pomocí tzv. crowdmappingu, se tak nutně nemusí omezovat na přírodní katastrofy. O tom, jak si v posteli povedou české páry, se brzo dozvědí uživatelé této výstřední aplikace, kterou popisuje autor myšlenky David Bartoš: „My budeme vidět, jaký stát je v sexu nejhlasitější, kdo má největší frekvenci, kdo to dělá nejdýl a kdo má nejvíce přírazů.“

Mobilní aplikace rostou jako houby po dešti. O tom ví své i šéfredaktor Médiáře.cz a pořadatel AppParade Ondřej Aust. První přehlídka byla na světě, tak to bylo v prosinci 2010, bylo to komorní, oproti tomu, co jsme viděli dnes v Bio Oko, to znamená, že jsme v publiku mohli vidět nějakých třicet až čtyřicet lidí a prezentujících šest až sedm vývojářů.“ Jak ale rozpoznat mezi tolika nápady potenciálního vítěze? „Rozhoduje dobrý a originální nápad a samozřejmě i jeho provedení,“ říká Aust.

autor: Adam Podhola
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.