Čtyři měsíce dozorcem v soukromém lochu

11. červenec 2016

Pokud chcete poznat, jak to funguje v privatizovaném americkém vězení, nemusíte sledovat jen poslední řadu seriálu Orange Is the New Black, ale můžete se začíst do reportáže Shanea Bauera, který se nechal na čtyři měsíce zaměstnat v soukromé mužské věznici v Louisianě.

V prosinci 2014 se reportér Shane Bauer nechal se pod svým vlastním jménem najmout jako dozorce ve věznici Winn Correctional Center, kterou provozuje soukromá firma Corrections Corporation of America. Nyní o své zkušenosti zveřejnil velkou reportáž a několik videí na serveru Mother Jones. Shane Bauer popisuje, jak takové vězení funguje, nebo spíš nefunguje, a také svoje zkušenosti s tím, jak se v průběhu času čím dál víc ztotožňoval s rolí bachaře.

Ve Spojených státech je v současné době v soukromých vězeních asi 8 % vězňů a vězeňkyň, což představuje asi 130 00 lidí. Shane Bauer pracoval jen v jedné konkrétní věznici, ale z údajů, které ve svém článku uvádí, lze vypozorovat několik obecných tendencí.

Základním kritériem všeho jsou peníze, respektive zisk firmy. To se projevuje jednak tím, že firma šetří, kde se dá, aby měla co nejnižší náklady, a jednak se snaží zvyšovat svůj zisk tím, že vězně drží ve věznici, co nejdéle to jde. Zisk firmě totiž plyne z denního poplatku za vězně, který firmě platí stát. Čím déle tedy vězeň zůstane za mřížemi, tím je to pro firmu výhodnější.

Šetřit, kde se dá

Snaha uspořit se pak nejvíc projevuje na nejdražších nákladových položkách, což jsou hlavně mzdy dozorců a dalšího personálu a pak také zdravotní náklady. V praxi to znamená, že dozorci a dozorkyně ve vězení, kde pracoval reportér, měli hodinovou mzdu 9 $, která se téměř nezvyšovala, zatímco nástupní mzda ve státních věznicích je 12,5 $ na hodinu. Dozorců a dozorkyň také bylo zaměstnáno méně, než je potřeba podle existujících norem, takže na zhruba 170 vězňů byli pravidelně jen dva až tři dozorci.

Čtěte také

Šetřilo se také na nákladech na lékařskou péči, takže vězňům se nedostávalo adekvátního ošetření, na které mají ze zákona nárok. Shane Bauer popisuje, jak ve vězení zůstal muž s vodou na plicích místo toho, aby byl poslán do vězeňské nemocnice.
Šetří se i na jídle. Podle vlastní kalkulace reportéra je denní dávka jídla o 250 kalorií nižší, než by měla podle výpočtů amerického ministerstva zemědělství být.

A šetří se samozřejmě také na aktivitách pro vězně. Ať už se jedná o práci, nebo o vzdělávání, či o provoz knihovny, vše je neustále omezováno. Tento přístup vede k tomu, že vězni nic nedělají, maximálně koukají na televizi, a protože nemají volný čas vyplněný nějakou smysluplnou činností, ve věznici se rozmáhá násilí a zvyšuje se nebezpečí vzpoury. Například za první dva měsíce, kdy tam Shane Bauer pracoval, došlo mezi vězni ke dvanácti napadením bodnou zbraní, což znamená, že každých pět dní byl někdo pobodán.

03659924.jpeg

Podle reportáže na serveru Mother Jones tedy privatizace vězeňství sice vede k ziskům soukromých firem, které věznice provozují, ale tento způsob správy nápravných zařízení neprospívá ani vězňům, ani zaměstnancům věznic.

Poslechněte si celý výběr z médií Radia Wave.

autor: zzk
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.