Debata o stavu ženských časopisů: Kult krásy vystřídal feminismus Sexu ve městě

24. březen 2017

Jako všechna tištěná média i ženské časopisy prošly v posledních letech proměnou. Zrcadlí situaci ve společnosti, kdy už ženy nejsou ekonomicky závislé na mužích. Podle mediální analytičky Lenky Vochocové nejde ovšem o politiku, ale o nakupování.

„Z ženských časopisů se postupně stávají katalogy produktů. Provázanost reklamy s obsahem je nejvýraznější změnou, kterou v poslední době pozorujeme,“ shrnuje Lenka Vochocová z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. „Po obsahové stránce vidíme snahu opouštět masově kritizovaný trend: kult krásy.“ Média byla v jisté době viněna z toho, že fotografiemi dokonalých žen způsobují u dívek poruchy příjmu potravy, jakou je mentální anorexie a jiné.

Hubnout už přestalo být sexy. „V textech nás nevyzývají, abychom dřely na svém těle. „Místo toho najdeme v časopisech výzvy – dřete, ať jste zajímavá a originální,“ říká Vochocová. Zbytek obsahu ovšem tvoří reklama na produkty. Podle slov analytičky se pak nedá najít hranice mezi inzercí a redakčními texty. Tím ovšem vzniká jistý paradox: „Na základě čeho se mám líbit sama sobě? Že nevypadám jako všechny ostatní čtenářky? To si poněkud protiřečí s tím, že jsou všem čtenářkám nabízeny jedny a tytéž produkty.”

Jana Ciglerová, zakladatelka přílohy Ona Dnes a bývalá šéfredaktorka časopisu Elle, chtěla ženám ve svých textech vždy dodat sebevědomí. „Snažila jsem se, aby se při čtení cítily dobře uvnitř,” říká Ciglerová. Časopisy to mají čím dál tím těžší. Podle Vochocové jsou tyto magazíny v celospolečenských názorech stále opatrné. Jana Ciglerová však toto tvrzení odmítá: „Časopisy, do kterých píšu, po mně vyžadují feministická témata. Vůbec se toho nebojí,” říká. Pokud se tu objeví feminismus, říká Vochocová, jde spíš o feminismus Sexu ve městě.

autor: Matěj Samec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka