Dobrovolníci doplňují chybějící místa na mapě. Díky nim se na ní objeví miliony lidí

13. leden 2015

Jako chybějící místa na mapě se nejčastěji označují dosud neprozkoumané světové oblasti. Týmy dobrovolníků projektu Missing Maps však zakreslují data o jiném typu „bílých míst“ – hustě zalidněných oblastech třetího světa, která na mapách prakticky neexistují. „Naším cílem je dostat během dvou let na mapu 20 milionů lidí,“ řekl autor projektu Missing Maps Dale Kunce v rozhovoru pro The Washington Post. „V podstatě chceme každý rok zmapovat oblast velkou asi jako New York.“

Projekt napojený na americký Červený kříž se snaží změnit běžné pořadí událostí. Velmi často se totiž práce podobná činnosti projektu Missing Maps vykonává v momentě, kdy se v oblasti rozvojového světa stane katastrofa. Místo se pak narychlo prozkoumává, zjišťují se jeho kapacity, síť možných přístřešků, kostelů, škol či jídelen – všechny informace, které mohou humanitárním pracovníkům usnadnit pomoc. Nejde ale jen o zázemí pro pomoc v krizi.

Pokud vybavíte místní komunitu lepší mapou a lepšími daty, dá to lidem větší sílu se rozhodovat. Mohou pak snadněji vzdorovat tradičnímu politickému rozložení sil, které často nekoná v jejich prospěch,“ říká Kunce. Komunity bývají často slabé a zranitelné, lidé z Missing Maps věří, že právě zapojením se do sběru dat a nabytím podrobných údajů o své oblasti mohou získat větší sebevědomí.

03291736.png

Dobrovolníci z Missing Maps používají satelitní záběry poskytované americkým ministerstvem vnitra a opensource zdroj OpenStreetMap. V různých světových městech se pořádají pravidelné „mapathony“, na kterých se vždy zvolí konkrétní místo ze seznamu potřebných oblastí a poté se nejprve nahrubo zapracovávají údaje získané ze satelitů. Zúčastnit se může každý, na tvorbu map nejsou třeba zvláštní dovednosti. Jakmile je kostra mapy hotová, dostává se ke komunitám a prostředníkům přímo na místě, kteří do nich zapisují podrobnější údaje a názvy. Poté se materiál na dokončení znovu vrací do mapathon centra a data získaná na konkrétních místech se otiskují do finální podoby plánů. Jedno z míst, pro které dobrovolníci mapu vytvořili, je Monrovia v Libérii, kde se bojuje s ebolou. Ani například jedenapůlmilionové město Lubumbashi v Kongu donedávna nemělo svoji mapu.

03292385.jpeg

Missing Maps není ojedinělý projekt, i Google často vyzýval dobrovolníky, aby doplňovali Google Maps, logicky však ignoroval místa, na kterých by se těžko hledali potenciální zadavatelé reklam. Missing Maps je zcela neziskový projekt a veškeré jeho produkty mají zůstat volně přístupné.

Zapojit se do projektu je možné na jeho webových stránkách. Mapathon je možné uspořádat v kterémkoliv městě. Anglický deník The Guardian na podzim vyzval čtenáře, aby se zapojili do jím pořádaného mapathonu, na kterém účastníci vytvořili mapu konžského města Baraka, těžce postiženého malárií, cholerou, tuberkulózou i virem HIV. Dotazy na pořádání pražského mapathonu se na facebookovém profilu Missing Maps množí. Zda se ale mapathon v Praze bude skutečně pořádat, se zatím neví.

03291737.jpeg

Čtěte také

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.