Dům na Křenové ulici v Brně budou sdílet studenti s mladými z dětských domovů

24. květen 2016

Brněnská neziskovka Symbios vznikla na Masarykově univerzitě díky inspiraci Vídní, ve které funguje sdílený dům pro studenty a lidi bez domova. Ve spolupráci s městskou částí Brno-střed zřídí spolek podobný dům, který bude pomáhat ohrožené skupině mladých lidí vycházejících z dětských domovů. Podobně jako ve Vídni by v domě měl být prostor pro společenské události nebo dílny, lidé ze Symbios v něm chtějí mít sociální podnik.

„Ve Vídni tam mají šicí dílny, třídy pro vzdělávací kurzy, pracuje se tam se dřevem. Zároveň je to otevřené pro veřejnost, dělají se tam přednášky a jiné akce,“ říká Petra Bernatíková ze Symbios. „Když jsme se bavili se zakladatelkou, bylo znát, že chce dát lidem bez domova pocit, že něco umí, vybudovala to místo na respektu ke každému obyvateli.“

„Mladý člověk, který odchází z dětského domova, musí najednou zvládnout spoustu věcí, najít si práci, bydlení, vytvořit si vazby. Je to dost těžké, je pochopitelné, když se to nedaří,“ vysvětluje Bernatíková, proč se Symbios rozhodli pracovat zrovna s touto skupinou.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka