Fotbal odráží to, co se děje ve společnosti, říká autor fotbalového podcastu

21. únor 2017

Fotbal fokus je asi jediný český fotbalový podcast, který snese srovnání s vysokou úrovní zahraniční sportovní publicistiky a ve kterém místo klasických čapkovských floskulí uslyšíte detailní analýzy, rozhovory a přesné postřehy. V On Air jsme přivítali jednoho z jeho tvůrců, kulturního a sportovního publicistu a spolupracovníka Radia Wave Martina Vaita. Řeč byla nejenom o jeho podcastu, ale i o budoucnosti podcastů jako takových a obecně i o stavu české sportovní publicistiky.

Fotbal fokus podcast, který můžete najít na webu ČT sport, vzniknul jako reakce na absenci českých sportovních podcastů – zjednodušeně řečeno se dá říct, že navazuje spíš na zahraniční podcasty jako Guardian Football Weekly. Podle Vaita byl formát od začátku neměnný: „Má jít o neformální rozhovor několika hostů, který chce být fundovaný a zároveň alespoň trochu připomínat pro fotbal typické klásobení u piva.“ Kromě Vaita se na veřejnoprávním podcastu podílí i Ondřej Nováček a Pavel Jahoda, klíčoví jsou ale pozvaní hosté – ti se rekrutují jak z řad bývalých hráčů, tak hlavně z českých sportovních publicistů. Jedním z hlavních cílů Fotbal fokusu je tak mimo jiné snaha ukázat, kolik erudovaných lidí u nás o sportu píše.


Nejvýraznější je ale na Fotbal fokusu snaha ukázat český fotbal takový, jaký je, a to i přes jeho pověst pošramocenou celou řadou korupčních skandálů. „V dnešním fotbalovém prostředí je běžné, že fanoušci například v Thajsku sledují velké kluby v Premier League a vůbec nic neví o svých lokálních týmech. Sledovat lokální týmy je ale zásadní proto, že fotbal nastavuje zrcadlo společnosti a to, co se děje ve fotbalové politice a na hřišti, je křiklavým odrazem toho, co společnost trápí.“ Pokud se tím společnost odmítá zabývat, vypovídá to něco o ní a o tom, že si neváží svého lokálního prostředí.

S Martinem Vaitem jsme se bavili i o důležitém prvku na scéně sportovních podcastů, totiž o podcastech provozovaných fanoušky, které mají svoji finanční nezávislost a především v anglickém prostředí i svoje zásadní slovo. Není výjimkou, že velké podcasty jako Arseblog, věnovaný londýnskému Arsenalu, nebo The Anfield Wrap, mapující Liverpool FC, svým vlivem překonávají tradiční média, dostávají pozvánky na oficiální tiskové konference a často se jim daří dělat i rozhovory s hvězdnými hráči. Může někdy něco podobného vzniknout v Česku? „Český fotbal má samozřejmě výrazně menší fanouškovskou základnu, a tedy i omezené možnosti tvorby a distribuce fanouškovských podcastů, rozhodně by to ale mělo smysl. Fanouškovské podcasty nabízejí úplně jinou, nezávislou perspektivu.“

03806357.jpeg
autor: Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka