„Fotím se bez make-upu a jsem šťastná.“ Ženy unavilo extrémní líčení a chtějí přirozenost

1. listopad 2016

Po několika letech maskérského hédonismu se celebrity i obyčejné ženy vrací k obličejům s minimálním množstvím příkras. Na českém Facebooku tento trend propaguje třeba Zuzana Dostálová se svou stránkou Prolomit ledy – má odvážná rána. Sociální síť Instagram se zase snaží podporovat inspirativní příběhy oproti dokonalému vzhledu.

Americká zpěvačka Alicia Keys se v neděli zúčastnila předávání cen afroamerických umělců BET Awards, které každoročně pořádá stanice Black Entertainment Television. Přišla v turbanu, saténovém overalu a s nenamalovaným obličejem. Na začátku června totiž oznámila, že s make-upem skončila a zakládá proti němu hnutí. „Doufám, Bože, že to bude revoluce,“ píše v komentáři na stránce Lenny Letter. Popisuje v něm, že při skládání písní pro své poslední album se často dotýkala tématu vlastní přirozenosti a mimikry, které na sebe lidi berou, aby je společnost přijala. Nakonec se nenalíčená vyfotila i na promo snímky k albu: „Nebylo tam nic jiného než bílé pozadí, já a fotografka, pak já a kšiltovka a šátek a spousta neviditelné magie všude kolem nás. Cítila jsem se vůbec nejsilněji, nejsvobodněji a upřímně i nejkrásněji.“

Tzv. tutorialy k extrémním make-up trendům, jako třeba konturování, kterým si můžete pomocí líčidel „vystínovat“ v podstatě nový obličej, zahlcovaly posledních několik let YouTube a sociální sítě. Zpráva o instagramových fotkách, na kterých si ženy konturují pozadí, byla důkazem toho, že posedlost make-upem dosáhla svého vrcholu. „Nejsem fanoušek konturování… Myslím, že přirozený obličej je krásný, a to, co na něm vidím, chci zdůrazňovat. … Pokud nemáte lícní kosti, tak je prostě nemáte,“ řekla v březnu v podcastu amerického módního magazínu Vogue umělecká maskérka Bobbi Brown. Kdysi největší propagátorka konturování Kim Kardashian v dubnu v tom samém periodiku prohlásila, že nyní je v kurzu „non-touring“, tedy přirozenější vzhled bez nánosů líčidel. Vliv celebrit na to, jak moc budou ženy se svým vzhledem spokojené, je obrovský. Nevlastní osmnáctiletá sestra Kardashian Kylie Jenner si nechala ještě jako nezletilá chirurgicky zvětšit rty a britská organizace Transform poté zaregistrovala nárůst podobných kosmetických zákroků o 700 %.

Dávno předtím než se na Twitteru a Instagramu začal množit hashtag #NoMakeUp, už Češky na Facebooku uveřejňovaly svoje neupravené obličeje po probuzení tak, aby si je mohli všichni prohlédnout. „Asi před rokem jsem ležela v posteli a cvakla se. Řekla jsem si, že tuhle fotku bych nemohla zveřejnit. Pak mě napadlo, proč vlastně ne, vždyť na tom není nic špatného, a dala jsem ji na Facebook s výzvou, aby se ke mně připojil ten, kdo se odváží vyfotit po ránu, nenalíčený. Překvapivě se přidalo hodně lidí,“ popisuje začátek stránky Prolomit ledy – má odvážná rána Zuzana Dostálová. Stránce dalo lajk skoro tisíc fanoušků a svoje nenalíčené tváře na ni poslalo i několik českých celebrit.

 

“#RunwayForAll means any teenager feels represented when they open a magazine or watch a fashion show,” says Mama Cax (@caxmee). Mama grew up in Haiti, lives in New York City and never aspired to be a model — “not only because there were very few dark models on magazine covers but also because I grew up with very little knowledge of the fashion industry,” she says. “Eight years ago, after getting my leg amputated, the idea of being a model was even more far-fetched.” Today, Mama is modeling and doing other things that she was told there was no audience for, like sharing tips for traveling as a black female amputee. “The majority of humans do not look like the mainstream idea of beauty,” she says. “One of the greatest barriers is not belonging. Through modeling I hope to show that beauty does not always wear a size zero and beauty does not always walk on two limbs.” Every day this week, we’ll be sharing the story of a model who is redefining industry standards and making sure there’s room on the #RunwayForAll. Photo of @caxmee by @simonhuemaen

Fotka zveřejněná uživatelem Instagram (@instagram),Kvě 30, 2016 v 8:00 PDT

„Trošku mě vyprovokovalo to, že se na sociální sítě často dávají fotky stylizované, a ne takové, jak člověk skutečně vypadá. Jedna paní mi poslala snímek s tím, že se na sebe do zrcadla nemohla podívat po ránu, protože se prostě neměla ráda. Dostala krásné reakce a myslím, že jí to zvedlo sebevědomí,“ říká Dostálová. Na její stránku se po ránu fotí hlavně ženy, ale postupně se přidali i muži a nakonec i celé rodiny. Svoje #nomakeupselfie posílají dokonce i čeští důchodci. Právě emancipaci od tlaků společnosti na vzhled ženy cituje zpěvačka Alicia Keys ve svém textu pro Lenny Letter jako důvod, proč se rozhodla vysypat svoji kosmetickou taštičku.

Teror sociálních sítí popsalo v posledním roce několik mladých „instagramových modelek“, které se rozhodly zrušit svoje účty, protože už nechtěly pokračovat v nemorálním podporování nereálných standardů krásy. K tématu se na začátku června vyjádřil i Instagram kampaní #RunwayForAll s pěticí instagramových osobností, které představují různé pojetí krásy a zajímavé příběhy. „#RunwayForAll už není tolik o vzhledu, ale o tom, co reprezentujeme,“ řekla k projektu Clémentine Desseaux vlastnící účet @bonjourclem. Sociální síť, která v současnosti nejvíce ovlivňuje to, kdy se mladé dívky cítí krásné, se snaží alespoň částečně splatit svůj dluh.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.