Frank Vogl z TI: Boj s korupcí už není ztracený

18. únor 2013

Frank Vogl zůstává i po dvaceti letech boje s korupcí optimistou. V rozhovoru pro Radio Wave se svěřil s tím, že podle něj jsme na tom o dost lépe než před dvaceti lety, kdy Transparency International vznikla.

Díky internetu, sociálním médiím, práci novinářů a působení neziskových organizací se dnes o korupci mluví mnohem víc než dřív a vzdělaní lidé téměř ve všech zemích si už konečně uvědomili, že se jedná o zásadní problém. A to všechno jsou klíčové kroky na cestě ke změně.

Frank Vogl se zmínil i o svých ryze osobních zkušenostech, které ho spolu s několika přáteli v roce 1993 přivedly na myšlenku založit organizaci, která by bojovala s korupcí po světě. Například v době, kdy pracoval v rozvojových zemích, se v Africe setkal s těhotnou ženou, která se bála, že nebude mít dost peněz na to, aby uplatila řidiče autobusu, který by ji v případě zdravotních komplikací dovezl do místní nemocnice. Mluvil také o univerzitních studentech, kteří jsou nuceni uplácet své profesory, aby vůbec mohli normálně studovat na veřejné vysoké škole.

Situaci v České republice Frank Vogl nevnímá nijak růžově. Na žebříčku indexu vnímání korupce jsme sice výš než Rusko nebo Irák, ale naše 54.pozice rozhodně není nijak oslnivá. Jako jeden z hlavních problémů u nás vidí tzv. dvojí metr, který se uplatňuje v české justici. Vysoce postavení politici a byznysmeni by podle Franka Vogla měli mít stejné postavení před českými soudy jako kdokoliv jiný. Tak tomu ale bohužel často není.

Spustit audio