Havířovské nádraží je zachráněno. Co bude dál?

29. leden 2014

Víc než dvouletý boj občanského sdružení Důl architektury za záchranu nádraží v Havířově byl úspěšný. České dráhy zatím ustoupily od plánu na jeho demolici. Nádraží bylo postaveno v 60. letech v bruselském stylu. Podle jeho zastánců se jedná o historicky cennou budovu, která je významnou architektonickou památkou.

Když se v roce 2011 začalo mluvit o možnosti zbourání nádraží v Havířově, rozhodlo se několik nadšenců, že se pustí do boje za jeho záchranu. Sepsali petici, podali návrh na zapsání nádraží na seznam kulturních památek a začali pracovat na koncepci různých alternativ, jak nádraží znovu oživit a zároveň zachovat jeho funkci dopravního uzlu. Zatím to vypadá, že boj občanského sdružení Důl architektury byl úspěšný. České dráhy od plánu na demolici stávající nádražní budovy ustoupily.

„Teď je ale nutné vymyslet, co s nádražím dál. Je tady spousta nevyužívaných prostor. Dal by se tady udělat třeba hudební klub v bývalém atomovém krytu, mohli by tady mít ateliéry umělci. Energetická náročnost nádražní budovy by se podle projektu, který máme k dispozici, dala rapidně snížit. Náklady na provoz budovy by díky takovým úpravám klesly na 20 % dnešní částky. Rádi bychom teď zahájili diskusi s městem a se zástupci Českých drah, jak s nádražím a jeho okolím dál naložit,“ popisuje plány sdružení jeden z jeho členů, architekt Adam Guzdek.

03051359.jpeg

Prvním impulsem k diskusi o budoucnosti nádraží by mohla být výstava studentských prací, která začne v pátek 31. ledna přímo v prostorách nádražní haly. Na výstavě Co dál s nádražím? budou k vidění urbanistické a architektonické návrhy možných řešení rekonstrukce budovy a přednádražního prostoru. Jejich autoři jsou studenti a studentky architektonických a stavebních vysokých škol z celé republiky. Výstava potrvá do 21. února.Poslechněte si celý rozhovor o nádraží v Havířově s architekty Lucií Chytilovou a Adamem Guzdekem.

Spustit audio