Henryk Wujec ze Solidarity: Jablka jsou důležitější než svoboda. To skončí porážkou

21. listopad 2014

Součástí konference Za vaši i naši svobodu organizované Člověkem v tísni byl také Henryk Wujec, spoluzakladatel odborového hnutí Solidarita a současný poradce polského prezidenta Komorowského. Wujec na panelu zhodnotil svou životní historickou zkušenost aktivisty a účastníkům páteční konference připomněl význam slova svoboda.

„V roce 1978 se aktivisté z Polska a ČSSR setkávali na hranicích, ale dnes to může být už na půdě univerzity,“ touto parafrází otevřel Henryk Wujec dvouhodinový diskusní panel o inspiraci odvážných „bezmocných“. Wujec stál spolu s Walesou u zrodu nejvýznamnějšího odborového hnutí v Polsku a aktivně pomáhal rodinám perzekuovaných dělníků.

Čtěte také

Od revolučních dní v Polsku uběhlo také dvacet pět let. Polsko podle Wujece dosáhlo dobré ekonomické situace, stalo se nezávislým státem a překonalo předrevoluční frustrace. Wujec ale za největší hrozbu považuje ozbrojený konflikt na Ukrajině. Demokracie podle něj není ideálním režimem, ale dnes máme na rozdíl od nedemokratických režimů na výběr: „Máme na výběr, naší volbou by klidně mohl být režim, jako je Putinův či Orbánův. Mně se toto nelíbí, a proto budu raději žít ve špatné demokracii než v režimu, jaký představuje Lukašenko.“

03256223.jpeg

Cestou ze špatné demokracie ale může být právě ochota lidí aktivně budovat občanskou společnost a možnost nechat je rozhodovat o svých problémech na místní úrovni: „Pokud si budou moci občané rozhodovat o svých problémech v rámci svého prostředí, to je ta správná cesta pro demokracii. A to je také způsob, jak chceme měnit demokracii v Polsku, zespoda nahoru.“ Wujec ještě v 70. letech obcházel po práci rodiny dělníků a zjišťoval jejich akutní potřeby. Během dvaceti let viděl výsledek své práce. Podařilo se jim změnit způsob myšlení běžných lidí, na což generálovi Jaruzelskému podle Wujecových slov nestačily ani tanky.

Leitmotivem konference byla mezinárodní solidarita a ochota pomáhat lidem v nouzi. Wujec demonstroval význam svobody na současných sankcích proti Rusku, kdy jsou podle něj pro lidi důležitější jablka než svoboda. „Myslíme pouze na ekonomii a svou životní úroveň, ne na to, že se vzdáváme vyšších hodnot života. Je ale lepší pomáhat ostatním. Pokud jim jednou nepomůžeme, bude to brzy také náš problém,“ dodává Wujec.

03255108.jpeg

Vzdávání se boje za osobní svobodu vede podle Wujece ke lhostejnosti. Jako příklad uvádí současnou situaci na Ukrajině, kterou považuje za hlavní bojiště za svobodu v Evropě. Východisko spatřuje poradce polského prezidenta v setrvačnosti lidí udržet si integritu svého názoru a nenechat se podrobit systémem. „To rozhodnutí je na mně. Když jsem viděl, jakým problémům lidé čelí – ocitali se ve vězení, byli biti, bylo pro mne přirozenou reakcí jim pomáhat. Není důležité, jak o nich rozhodovala moc, ale to, že jim půjdu pomoci. Je to má morální povinnost,“ uzavírá Henryk Wujec.

autor: Adam Podhola
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.