Heroes 3 HD jsou marketingový tah králem

18. únor 2015

Heroes of Might and Magic 3: Restoration of Erathia, žánrový vrchol tahových strategií, navázaný na obrovský fantasy svět her Might and Magic, se dočkal po šestnácti letech remasterované verze. Co hra ale nabízí kromě toho, že se na první pohled jedná o geniální marketingový kalkul? Především nostalgii.

Mluvit o Heroes of Might and Magic 3 HD znamená v první řadě rozplývat se nad původním obsahem z roku 1999, protože kromě pár vylepšených novinek se v HD verzi nic nemění. Nečekejte nové příběhové kampaně, dokonce ani ty z dvou datadisků (Armagedon’s Blade a The Shadow of Death) nebo další zásadní inovace. Tvůrci ve hře vyhladili textury, takže rytíři, obři i jiná fantaskní stvoření mají na monitorech s vysokým rozlišením ladnější okraje. Mapy i bojiště působí graficky o něco hladčeji. Díky platformě Steam se dá klasika nově hrát i po internetu, což je hlavní klad. Netrpěliví hráči Heroes 3 navíc hru nově otevřou i na tabletu. Byť jsou to skvělá vylepšení, vzniká otázka, zda jich není přeci jenom málo.

Vrátit tento retro skvost a vrchol žánru tahových strategií do oběhu s několika málo zlepšeními vrhá na Ubisoft podezření, že HD vydání slouží pouze jako promo k desátému pokračování RPG Might and Magic, jehož jsou Heroes odnoží. Na druhou stranu – po prvních minutách hraní všechny formální protiargumenty mizí, protože i když nepřibylo nic moc nového, všechno staré a unikátní zůstává. „Trojka“ dopilovala koncept prvních Heroes z roku 1995 a nic podobného a lepšího od té doby v herním světě nevzniklo.

03317891.jpeg

Příběh je poutavě vyprávěný z několika perspektiv různých v konfliktu interesovaných skupin. Nevybočuje sice z žánrových standardů, ale stále má své kouzlo. Navíc pro pochopení všech souvislostí nemusí mít hráč znalosti celého univerza Might and Magic, hru je možné si užít i tak. To nejvíce vzrušivé ale stále zůstává v rafinovaném herním systému, který si člověk může užít od kampaně přes různé scénáře a hlavně v multiplayeru. Online podpora dává hře nový rozměr a rozdíly v grafice při vášnivé hře člověk zkrátka přestane vnímat.

Pořídit si HD verzi je stejné jako dostat znovu po velmi dlouhé době nejoblíbenější sbírku cínových figurek, kterou někdo očistil od prachu a vyleštil. Dostanete to samé, pouze to líp vypadá. Původní hru a HD verzi je tak potřeba hodnotit jako dvě oddělitelné položky. Málokterý titul si zasloužil tolik superlativních přívlastků jako Heroes of Might and Magic 3.

03317893.jpeg

V drtivé většině hra získala plná hodnocení a není tomu jinak ani dnes. Patří k nejpropracovanějším svého druhu a byla několikrát vyhlášená jako jedna z nejlepších her všech dob. Pokus o HD reedici vyznívá ale prázdně. Nepřináší v podstatě vůbec nic. Navíc jedna HD verze už dávno existuje. Několik ruských nadšenců vyvinulo neoficiální, zadarmo stažitelný HD patch. Hráči v jazykové lokalizaci a za nepřemrštěnou cenu dostanou to, co mají rádi. Je paradoxní, že to pořád nestačí k tomu, aby Ubisoft z krále udělal něco víc.

Čtěte také

Hodnocení originálu 100 %
Hodnocení HD verze 50 %
Heroes of Might and Magic 3: Restoration of Erathia HD (DotEmu/Ubisoft, 2015)

autor: Martin Macho Macháček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.