Hostina pro tisíc zmizela v mžiku

11. září 2013

V centru Prahy proběhl hromadný oběd, který měl upozornit na plýtvání jídlem. Zájemci se dozvěděli, jak potraviny správně skladovat, aby vydržely co nejdéle, co se dá jíst i po datu doporučené spotřeby nebo jak můžou pomoci potravinovým bankám.

„Dneska to není jako v Charitě, nestojí se fronta. My to tady budem každýmu roznášet. Využijte lavičky, vyhřátej chodník, každej bude vzorně obsloužen,“ vysvětloval jeden z dobrovolníků lidem, kterých se v dolní části Václavského náměstí shromáždilo několik stovek. Kromě vyhládlých bezdomovců to byli i studenti nebo senioři.

Zeleninové kari uvařili dobrovolníci ze skupiny Zachraň jídlo! ze surovin, které by jinak skončily na skládce. „Bylo neuvěřitelný, když dvacet lidí krájelo metrák cibule, všichni brečeli a zároveň se smáli,“ říká jeden z hlavních organizátorů hostiny Adam Podhola. Akcí chtěla iniciativa upozornit na problém plýtvání potravinami, na práci potravinových bank, které přerozdělují potraviny darované obchodníky dobročinným organizacím, a optimálně začít budovat tlak na změnu legislativy. Ta totiž třeba suroviny darované supermarkety zatěžuje patnáctiprocentní daní.

Celou reportáž si poslechněte tady.

autor: Robert Candra
Spustit audio