Iniciativa KLINIKA: Je lidské dělat smysluplné věci bez nároku na zisk

10. prosinec 2014

„Možná se zdá divné, že jsou v této kapitalistické společnosti lidé, kteří chtějí něco dělat bez zisku. Podle mě je ale lidská přirozenost společně s ostatními něco budovat a tvořit. Je to trochu potřeba, trochu touha, trochu sen a trochu přání dělat s podobně smýšlejícími lidmi něco, co má podle nás smysl,“ odpovídá Arnošt Novák na otázku, proč se on a další lidé z iniciativy KLINIKA rozhodli vlastními silami vybudovat v bývalém zdravotnickém zařízení na Praze 3 nezávislé kulturní a sociální centrum.

„Jsme neformální a velmi různorodá skupina lidí. Někdo učí na vysoké škole, někdo vysokou školu studuje, někdo pracuje jako sociální pracovník, někdo se živí manuálně a jiný je ajťák,“ popisuje Arnošt Novák široké spektrum lidí, které se za projektem skrývá. Proti vzniku autonomního komunitního centra v Jeseniově ulici se ovšem postavil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (zástupci úřadu se odmítli bloku o KLINICE zúčastnit), který vyzval Policii ČR, aby budovu bývalého zdravotnického zařízení vyklidila, protože lidé z iniciativy KLINIKA sem dle vyjádření ÚZSVM vnikli nelegálně. Členové iniciativy už budovu opustili, nicméně se nevzdávají a hodlají za svůj plán dál bojovat.

„Myslím si, že o osudu budovy v Jeseniově ulici ještě není definitivně rozhodnuto. Prostor pro jednání tady pořád je. I vzhledem k podpoře ze strany veřejnosti si myslím, že by se stávající rozhodnutí ÚZSVM převést objekt na Generální inspekci bezpečnostních sborů mohlo přehodnotit. Možná by se dokončování toho převodu mohlo úplně zastavit,“ neztrácí naději Arnošt Novák.

03270418.jpeg

Aspoň částečnou podporu našel projekt nezávislého komunitního centra v Praze 3 i na místní radnici. „Objekt Jeseniova 60 není ve vlastnictví městské části, tak můžeme řešit pouze činnost. Ale nevyhýbáme se tomu, abychom byli nápomocni vyzískat nějaký prostor, kde by tato iniciativa mohla působit. Dlouhodobě jako městská část navíc upozorňujeme stát, že budova v Jeseniově je prázdná, je to bezpečnostním rizikem pro občany Prahy 3, a žádali jsme po státu, který je majitelem, zabezpečení tohoto objektu,“ říká k celé kauze starostka Prahy 3 Vladislava Hujová.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.