Instalace na náměstí v Českých Budějovicích vystavuje Samsonovu kašnu jako šperk

13. září 2016

Dřevěná struktura, která minulý týden vyplnila náměstí Přemysla Otakara II., vede publikum po lávce až k prostoru, kde se lidé ocitnou sami s největší barokní kašnou v Čechách. Instalace nazvaná Vnímání chce budějovické obyvatele upozornit na dominantu města, běžně při chůzi přehlíženou, a současně na celek městského veřejného prostoru, který podle autora, Jana Šépky, pořád neumíme používat.

„Ocitáte se s kašnou sami v prázdném prostoru, slyšíte zvuk vody, můžete si nerušeně vychutnat její detaily, protože ačkoliv po obvodu náměstí jezdí auta, vy jste tam se Samsonovou kašnou sami,“ popisuje architekt Jan Šépka. „Byl bych rád, kdyby kolem toho vznikla širší debata o tom, jak vnímat dominanty a intervence podobného ražení ve veřejném prostoru,“ dodává. Instalace, která je v Budějovicích k vidění až do 2. října, je v českém prostředí ojedinělým počinem. V rozhovoru s Janem Šépkou je řeč o některých projektech, které se jí podobají, žádný z nich však nevznikl v Česku.

03703708.png

V blízkosti instalace se na náměstí Přemysla Otakara II. bude každé úterý odehrávat doprovodný program – debaty na několik různých témat s architekty, teoretiky, politiky, památkáři a umělci. „Když se podíváme do jiných měst, třeba do italských, španělských, tak kromě toho, že se tam nachází kavárny a restaurace, tak se tam odehrává i kulturní život. Výstavy pod širým nebem, promítání, celá škála různých akcí, v našem prostředí mně tohle dost chybí. Je to škoda, náměstí jsou přece odjakživa prostorem, který by měl společenské aktivity nabízet, kde by mělo docházet k setkávání, kde bychom měli diskutovat, bavit se, užívat si ten prostor, umět ho šikovně opanovat. Proto se koneckonců náměstí budovala. Musíme se naučit je znovu používat.“

Poslechněte si celý rozhovor s Janem Šépkou a podívejte se na fotogalerii z místa.

03703707.png
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.