Interaktivní dokumenty: Nové technologie vyprávějí příběhy, které se týkají všech

10. leden 2017

Nemají příběh, který by někde začínal a někde končil. Díky multimediální platformě dokáží k divákovi/uživateli dostat všechno, co autoři o tématu nashromáždili. Často se věnují globálním příběhům a tématům, které se dotýkají všech diváků, i když si to třeba neuvědomují. S Lucií Česálkovou z Národního filmového archivu jsme v rozhovoru probrali rozdíl mezi zážitkem z interaktivních dokumentů a počítačových her, důvody proč si jejich tvůrci nevybírají lokální témata a proč se zatím netočí u nás.

„Zaujala je divná blízkost vzdálených témat, kterou zprostředkovávají sociální sítě. Použili mobilní telefon jako nástroj, který tato témata přinese až k nám. I když jsme v pohodlném Česku, přiblíží se k nám katastrofa, jaké znají třeba lidé ze zemí, kde jsou války. A my se musíme rozhodovat, jak se budeme chovat,“ popisuje Lucie Česálková projekt Exit, připravovaný dvojicí zavedených tvůrců multimediálních projektů, kterou tvoří Holanďanka Eline Jongsma a Američan Kel O’Neill.

Podle Lucie Česálkové jsou dnes interaktivní dokumenty už zavedenou formou, kterou některé festivaly dokumentárních filmů oceňují ve speciálních kategoriích. „Jsou na webu a jejich jazykem je většinou angličtina, takže i produkční týmy bývají nadnárodní. Často je produkují třeba televize, které se na webu snaží rozšiřovat obsah, například ARTE je jedním z velkých producentů, taky americká PBS a National Film Board of Canada. I média jako New York Times nebo The Guardian, původně tištěné noviny, se chtějí posouvat a nabízet něco nového, a tak rozvíjejí interaktivní dokumenty, které mají často v podstatě nejblíž právě k žurnalistické práci.“ Nejsnáze se člověk, který je na interaktivní dokumenty zvědavý, zorientuje na webu Open Documentry Lab Massachusettského technologického institutu (MIT), který je databází všech podobných projektů.

03728504.png

„Interaktivní dokumenty jsou multimediální – kombinují videa, nahrávky, fotky a řadu dalších médií většinou a často v nelineárním příběhu. Mají formu databáze, kterou se uživatel proklikává, není tam příběh, který by v jednom bodě začal a ve druhém skončil, jde o navigaci interfacem, rozhraním webu, kombinací různých druhů záznamů, které mohou téma reprezentovat,“ upřesňuje Česálková, jak přesně projekty fungují. Dokumenty také uživateli dovolují nahrávat vlastní zvukové nahrávky, videa nebo fotky.

„V Česku není podpora přeshraničního typu projektů zatím moc silná, ale jsou u nás třeba Doc Tank workshopy, které rozvíjí různé projekty, v určité fázi vývoje tam je i projekt Jana Látala Sick President o alkoholismu Miloše Zemana, ale nejsem si jistá, co to nakonec bude.“ Podle Lucie Česálkové v Česku interaktivní dokumenty nevznikají také kvůli tomu, že čeští dokumentaristé se věnují spíš lokálním tématům. „Málokdy to má takový přesah, aby to zajímalo člověka ve Francii, vidíme to i na tom, jak málo koprodukcí u nás vzniká, jsou to pořád výjimky.“

V rozhovoru vysvětluje Česálková některé aspekty interaktivních dokumentů na příkladech projektů dvojice Jongsma–ONeill, kterým se věnuje i ve svém textu Vyprávět technologií pro kulturní čtrnáctideník A2. „V připravovaném EXIT reagují tvůrci na to, jak se člověk na sociálních sítích setkává současně s primitivními, jednoduchými emocemi, a zároveň s velkými tématy, která se často zdají být vzdálená, hlavně v pohodlném západním světě. Jsou to témata jako uprchlická krize nebo podmínky v některých oblastech rozvojových zemí. Zkušenosti v postkatastrofických krajinách tak zprostředkovává jejich projekt pomocí simulací pro mobilní telefony. Vybrali si mobil jako nástroj, který je schopný přinášet to zlé a nebezpečné z daleka velmi blízko. Simulace vybízí k morálním rozhodnutím, uživatel je konfrontován se svými myšlenkami na to, co kdyby se něco takového stalo. Jak by se on sám zachoval?“

03311982.jpeg

Profile: filmmakers Kel O'Neill and Eline Jongsma from Submarine Channel on Vimeo.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka