Jak vnímá svět neslyšící, jak se například budí budíkem, přibližuje interaktivní výstava

20. září 2016

Základy komunikace s neslyšícími, odezírání ze rtů, znakový jazyk, to všechno chtějí veřejnosti zprostředkovat Lucie Přibylová a Anna Pogranová v projektu NáZNAK. Aktuálně se s jejich prací můžete až do 24. 9. setkat v Kavárně co hledá jméno na pražském Smíchově. Zjistíte, jak funguje svět kolem vás, když jste neslyšící, a můžete také navštívit čtvrteční lekci znakového jazyka.

Díky projektu Social Impact Award 2016 se spolek dvou zakladatelek dostal do pozornosti médií a veřejnosti, když se po akceleračním programu umístil ve finále. Případná výhra znamená další podporu tohoto konceptu, který si klade za cíl propojit neslyšící se slyšícími, vytvořit komunikační most a odstranit bariéry.

„Projekt má tři části. Natáčíme situace, kdy se můžete s neslyšícími setkat, tím se naučíte základy znakování. Další důležitou částí jsou workshopy z oblasti umění a řemesel, které jsou pro slyšící i neslyšící. Věříme, že právě neslyšící jsou v těchto oborech opravdu šikovní. Třetí částí projektu je zážitková hra, kdy si vyzkoušíte pomocí sluchátek, jaké to je, být neslyšící, když musíte řešit každodenní problémy,“ řekly v rozhovoru autorky projektu, které většinu expozice výstavy Vnímat svět jinak samy vytvořily.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka