Jak získat doktorát na technice v Brisbane?

18. září 2014

Po USA a Velké Británii je Austrálie třetí nejoblíbenější destinací českých studentů a studentek. Velká část studujících absolvuje v Austrálii různé kurzy angličtiny, nicméně roste i zájem Čechů o studium na australských univerzitách.

V rozhovoru s profesorem Scottem Sheppardem z Queensland University of Technology v Brisbane jsme zjišťovali, o jaké studijní programy mají na jejich škole zahraniční studenti největší zájem a proč.

Mohl byste na úvod říct, co jsou podle vás největší rozdíly mezi univerzitním vzděláváním v Austrálii a ve střední Evropě?
Myslím, že v Austrálii klademe větší důraz na práci v týmech, než je tomu u vás, a hodnocení studentů probíhá kontinuálně celý rok. Znamená to, že bakalářští studenti mají menší zkoušky a menší úkoly po celý semestr, ne jen jednu velkou zkoušku na jeho konci, což myslím, že je u vás docela časté. Důraz na týmovou práci a kooperaci mezi studenty v Austrálii ale klademe i v magisterských a doktorských programech a ve výzkumných projektech. Takže myslím, že jeden z hlavních rozdílů je právě ten důraz na spolupráci.

Australské univerzity taky hodně dbají na to, aby studenti aspoň na jeden nebo víc semestrů někam vycestovali, a zároveň chceme, aby u nás studovalo co nejvíc zahraničních studentů.

Jak byste stručně charakterizoval Queensland University of Technology v Brisbane?
Jsme státní univerzita a v letošním roce u nás studuje 47 tisíc studentů, z toho zhruba 6 tisíc studentů pochází ze zahraničí. Univerzitní kampus se nachází v centru Brisbane a univerzita má 6 fakult. Jak už napovídá název, klademe důraz hlavně na technické obory. V posledních letech se soustředíme zejména na přírodovědné inženýrství a na aplikovaný výzkum v oblasti medicíny. Naši vyučující pochází z celého světa, což dobře ilustruje současnou podobu celé australské společnosti, která je národnostně velmi pestrá.

03047312.jpeg

Do jakých studijních programů se hlásí nejvíc studentů ze zahraničí?
Studenty z České republiky by podle mě mohla zajímat hlavně oblast postgraduálního studia. V té totiž poskytujeme celou řadu výhod a finanční podporu ve formě stipendií. Pokud tedy někdo vystudoval technicky zaměřený obor a chtěl by si teď dodělat doktorát, měl by u nás ideální podmínky. Zajímají nás hlavně studenti, kteří se věnují oblasti biotechnologií, matematice a strojírenství, ale stipendium může dostat každý, kdo přijde se zajímavým výzkumným projektem, na kterém by u nás chtěl pracovat. Téměř 40 % našich doktorandů jsou zahraniční studenti.

A co je třeba udělat pro to, aby člověk takové stipendium pro postgraduální studenty získal?
Veškeré informace jsou na webu univerzity a zájemci o studium mohou dokonce napsat přímo někomu z profesorů a profesorek a zkonzultovat svůj výzkumný záměr s nimi. Například někoho zajímá technologie spojená s využitím solární energie, u nás na webu si najde profesora, jehož portfolio nejlépe odpovídá tomuto tématu, a s ním se pak přes e-mail poradí o tom, o jaké stipendium požádat nebo do jakého studijního programu se přihlásit. Tenhle přímý kontakt funguje obvykle moc dobře.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka