Jste dost dobří na to, stát se učitelem? Odpoví vám projekt Výluka

22. prosinec 2016

„Spouštěčem bylo, když jsme před dvěma lety byly s kamarádkou v Londýně a dozvěděly jsme se o projektu Teach First, který probíhá v celé Anglii. Je založený na tom, že na rok neziskovka vezme studenty a pošle je na rok vyučovat do sociálně vyloučené lokality. Nemusí to být absolventi nějaké pedagogické fakulty. Když jsme přijely do Čech, hledaly jsme něco podobného pro nás, protože ani jedna z nás nebyla a zatím není pedagogicky vzdělaná,“ říká o počáteční inspiraci projektu Výluka jedna z jeho zakladatelek Sandra Feyglová.

„Většinou lidi, kteří se do Výluky přihlásí, nebo my, které jsme projekt zakládaly, už nějakou předchozí zkušenost máme. Já jsem učila ve školce, Jana dělá workshopy biologie s malými dětmi, kamarád vedl tábor ve skautu. Jsou to většinou lidé, kteří mají práci s dětmi už za sebou, ale ještě nemají kvalifikaci a neví, jaké to je, být ve třídě,“ dodává Sandra.

Projekt Výluka je zatím v zárodku. Přihlášky do něj mohou zájemci posílat přes stránky www.vyluka.org od začátku příštího roku. Na konci ledna je pak čeká velká informační schůzka, kde si mohou potvrdit, zda se pedagogického experimentu opravdu chtějí zúčastnit. Všichni adepti se pak vzájemně poznají na společném víkendovém setkání. Tam se detailně připraví na průběh výuky, pokusí se odbourat s tím související strachy a následně se představí před třídou vybrané základní školy.

„Co se týče našich zkušeností, tak myslím, že u mne nebo u té naší pilotní výuky to byl strach ze selhání. Výlukou se vlastně nese dál, z poslední převládl strach z kritiky od učitelů. Je hrozně dobré si svoje strachy předtím uvědomit,“ sdílí své zkušenosti s pedagogikou spoluautorka projektu Jana Fryzelková a doplňuje, že „primárně to nejsou strachy z toho, že děti se budou chovat hrozně a člověk to nebude zvládat, ale spíš jsou to strachy ze sebe samotného. Že nebudeme dost dobří, abychom děti zvládli a zaujali.“

03767147.jpeg

Jaké plány mají autorky Výluky, kromě školení možných budoucích pedagogů? „Chtěly bychom téma dobrých učitelů bez kvalifikace, kteří musí odcházet, popularizovat a chtěly bychom udělat seriál o učitelích bez kvalifikace. Ideálně rozhovory s učiteli i s dětmi.“

autor: Jakub Krásný
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka