Jste mladí a řešíte trable s daněmi? Poradíme, jak na to

30. březen 2015

Pokud nemáte svého daňového poradce, daňové přiznání musíte odevzdat nejpozději do středy 1. dubna. Vybrali jsme tři nejčastější případy, které v souvislosti s daňovým přiznáním řeší mladí lidé. Konkrétně ti, kteří studují a přitom podnikají jako osoby samostatně výdělečně činné nebo jsou u svého zaměstnavatele na dohodu. Zároveň má každý z nich s daněmi trochu specifický problém vzhledem ke svému věku a plánům do budoucna. Jejich trable s daňovým přiznáním okomentoval pro Radio Wave člen Prezidia Komory daňových poradců v ČR Jiří Nesrovnal.

Vyplatí se mi vůbec živnostenský list?

Eva je studentka a podnikatelka. Brzy jí bude 26 let a řeší, zda se jí živnostenský list do budoucna vůbec vyplatí. Vzhledem k výši záloh na zdravotní a sociální pojištění přemýšlí o možnosti nechat se zaměstnat na poloviční úvazek.

Mám dohodu i živnosťák. Musím vůbec podávat daňové přiznání?

Jednadvacetiletý vysokoškolák Matěj má u svého zaměstnavatele dohodu o pracovní činnosti a zároveň má živnostenský list. Jeho největším problémem je, zda má vzhledem ke svým příjmům daňové přiznání vůbec podávat.

Jsem studentka nad 26 let a podnikám, co s pojištěním?

Zuzana už překročila věkovou hranici 26 let, podniká na živnosťák, ale zároveň je stále studentkou. Největší trable má každoročně s placením záloh na pojištění a s tím, že podle vysoké školy, kde studuje, by neměla pracovat vůbec.

03069048.jpeg
autor: Martin Melichar
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.