Kávoví fašisté aneb Espresso je jen jedno a cukr do kávy nepatří

31. srpen 2015

To, že piccolo neexistuje a espresso je jen jedno, už jste asi někdy slyšeli. Pokud ne, tak vězte, že to tak je. U espressa prostě neexistuje víc variant nápoje. Není malé, velké ani střední. Je prostě jen espresso. Intenzivní jeden shot kávy o objemu zhruba 30 ml, jehož příprava trvá okolo 30 sekund. To, co jste možná znali pod názvem piccolo, bylo obvykle právě espresso. S rozvojem kávové kultury ale přišly ještě další, mnohým do té doby neznámé informace o tom, jak kávu pít. Třeba ta, že cukr do kávy nepatří, a že pokud chcete kávu s větším objemem, tak si místo lunga máte dát takzvaný filtr.

„Každá káva má svoji charakteristickou chuť a vůni – stejně tak jako třeba víno. Do dobrého vína si nelijete kolu a do dobré kávy si ze stejného důvodu nedáváte cukr. Správně pražená a připravená káva by si svoji unikátní chuť a vůni měla zachovat. Když si pak do ní nasypete cukr, tak celý její chuťový profil změníte,“ vysvětluje barista Martin Moravčík, proč i za cenu toho, že o něm lidi budou říkat, že je kávový fašista, prosazuje zásadu, že cukr do kávy nepatří.

Čtěte také

03460935.jpeg

Stejný názor má i barista Ondřej Štokl: „Nasypat si cukr do výběrové kávy je prostě a jednoduše škoda. Znehodnotíte tím práci mnoha lidí. Tu kávu někdo pečlivě vypěstoval, ručně ji sesbíral, specializovaný pražič pro ni vybral nejlepší metodu pražení a barista se pro ni snažil zvolit nejlepší způsob přípravy tak, aby mohla rozvinout všechny vůně a chutě. A cukr tohle všechno zruší.“

Pokud si podle Ondřeje Štokla koupíte běžnou směs kávových zrn v supermarketu, která je napražená hodně do tmava a mívá unifikovanou, obvykle hořkou chuť, tak prý podle jeho názoru cukrem až tak moc nezkazíte. V případě jednodruhové, výběrové kávy byste ale cukr prostě měli vynechat.

03460934.jpeg

Kromě touhy po cukru přichází čeští zákazníci často ještě s dalším požadavkem a to je takzvané lungo nebo – jak někteří říkají – prodloužené espresso. „V dnešní době máme možnost připravit kvalitní filtrovanou kávu, která má větší objem a zároveň je k tomuhle typu přípravy určená. Je to podle mě lepší než si do espressa dolít vodu,“ vysvětluje Martin Moravčík, proč je podle jeho názoru filtr lepší volba než takzvané lungo. Do filtrované výběrové kávy byste si ale kromě cukru neměli dávat ani mléko, protože by vám zastřelo spektrum jejích chutí. Výjimkou je ledová filtrovaná káva, tam si (aspoň) mléko dát můžete.

 

Latte art tutorial. #waitforit

Posted by Remedy By Lonsdale St Roasters Belconnen on 25. srpen 2015
03420651.jpeg
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.