Kdy bude rádio digitální?

13. únor 2014

Digitální televize funguje v Česku už pár let. Jak to ale vypadá s úplnou digitalizací rozhlasového vysílání? A na čem lze vůbec digitální rádia poslouchat?

Digitalizace rozhlasového vysílání je v Česku běh na dlouhou trať. Na rozdíl od televize neexistuje harmonogram, který by přechod k digitálu stanovil. Určit, kdy se tak analog vypne úplně, se neodváží žádný z odborníků. V Česku přesto několik digitálních vlaštovek éterem létá – jde o většinu celoplošných stanic Českého rozhlasu, ale i další komerční rádia. Celkem jich je kolem 20 – jen několik z nich je ale třeba jako Radio Wave čistě digitálních.

„Aktuálně už se vysílá na více než 50 procentech území ČR. Kdo se k digitálnímu rozhlasu dostat chce, tak se dostane,“ říká Lukáš Polák ze serveru DigiZone. Digitalizace rozhlasového vysílání je plusem jak pro posluchače, tak pro samotná rádia. Vysílání je jednodušší, a tedy levnější. Otevírá se proto prostor pro nové, menší stanice. Naopak z druhé strany je jasné, že posluchač vybírá s mnohem pestřejšího spektra vysílání. Digitální rozhlasové vysílání lze pustit skrze televizi, ale existuje už i řada přijímačů, které vypadají jako běžná rádia.

„Taková ta nejlevnější rádia, která začínají na ceně zhruba kolem 1000 korun, jsou na pohled téměř totožná s analogovými přijímači,“ uvádí Lukáš Polák. Dražší přístroje pak dokážou předat i informace o interpretovi, počasí nebo dopravě. Právě v tom je další velká výhoda digitálního vysílání, protože rádio dělá v posledních letech společnost hlavně řidičům.

02569310.jpeg

„Přímo na displeji navigace se vám třeba objeví informace o dopravních komplikacích a navigace vás ve spolupráci s autorádiem navede na alternativní cestu,“ uzavírá Lukáš Polák z DigiZone.

Prvním větším krokem k úplné digitalizaci bude první rozhlasový multiplex, který by měl vzniknout v příštím roce a který vyplní stanice Českého rozhlasu.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.