Klára Kalibová: Tolerance předsudků v české společnosti bohužel narůstá

16. prosinec 2014

„Řešili jsme teď třeba případ relativně úspěšného romského středoškoláka. Jako první z rodiny se dostal na střední školu. Okamžitě začal být ze strany spolužáků napadán na Facebooku a došlo to tak daleko, že ze vzdělávacího systému vypadl, protože ty ústrky byly tak velké, že nakonec odmítal chodit do školy,“ popisuje právnička Klára Kalibová, jak se na její práci pro organizaci In IUSTITIA projevil nárůst kyberšikany.

Obecně prospěšná společnost In IUSTITIA pomáhá ohroženým a obětem násilí z nenávisti. Ředitelka této organizace Klára Kalibová za poskytování právní pomoci takovým lidem v prosinci získala Cenu Alice Garrigue Masarykové, kterou každoročně uděluje americká ambasáda v Praze za práci v oblasti lidských práv.

Pachateli trestné činnosti spojené s rasismem a xenofobií už dle slov Kláry Kalibové dávno nejsou lidé, kteří by patřili do subkultury krajní pravice, ale mezi viníky naopak přibývá takzvaně obyčejných lidí z běžné společnosti. „Možná to každý vidí ve svém okolí. Čím dál tím víc našich spolužáků, spolupracovníků a přátel dnes replikuje tvrzení, která by ještě před nějakými deseti lety byla považována za extrémní. Asi všichni jsme se už někdy setkali s klasickým výrokem ‚Nejsem rasista, ale…‘. A lidí, kteří tohle říkají, podle mě přibývá.“

V 90. letech byla prý společnost víc polarizovaná. Byli tady zastánci extrémní pravice, pak ti, které označujeme za šedou zónu, a pak silní odpůrci extremistů. Klára se domnívá, že dneska se hranice setřely a odpůrci ani zastánci extrémních řešení nejsou tak výrazní. Naopak šedá zóna, ve které ale fungují nejrůznější předsudky a zkreslené informace, se rozšířila. „Největší problém, kteří naši klienti popisují, pro ně často není násilný čin samotný, ale to, že se jich nikdo nezastal. Nejhorší je, že řada lidí ty útoky vlastně mlčky přechází, nebo je dokonce schvaluje. A takových zdánlivě nezúčastněných lidí, kteří ale rasismus tolerují, nebo dokonce částečně schvalují, dle mého názoru přibývá,“ popisuje Klára největší rozdíly mezi českou společností dnes a v 90. letech.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.