Klinika, Živá vila a Městské lázně v Brně: Ohrožení kulturními centry české radnice nepodceňují

17. březen 2016

Pražská Klinika má skončit kvůli kolaudačnímu rozhodnutí, které neexistuje. Osazenstvo Živé vily v Prachaticích má odejít z budovy, kterou po letech chátrání uklidilo a probudilo k životu, aby se o ni mohlo řádně starat město. Založení kulturního centra v prázdné budově lázní v brněnských Židenicích, tedy místa pro koncerty, divadlo nebo kurzy kutilství, se také nečekaně zkomplikovalo. Podle místního spolku Saze by znamenalo „zásadní ohrožení bezpečnosti Židenic“.

Vybudovat v českém městě nekomerční kulturní instituci se zdá téměř nemožné. V našich městech nejsou ani komunitní centra, do jakých chodí Britové, ani kulturní fabriky v areálech bývalých továren, které v jiných evropských zemích často zastřešují nekomerční klubovny, prostory pro občanské spolky, bezplatné kurzy nebo neziskovky. Kromě běžných kulturních institucí a komerčních center se v českých městech netoleruje nic. I kdyby to měla být jen dílna a místnost pro jazykové kurzy.

Bojiště na Praze 3

Kateřině Arajmu, generální ředitelce ÚZSVM, prý při návštěvě Kliniky, kde dnes funguje kavárna, knihovna nebo rodičovské centrum, běhal mráz po zádech. Klinika má být podle ÚZSVM vyklizena kvůli tomu, že byla v minulosti schválena k užívání jako plicní nemocnice. Podle Arajmu nakonec nezáleží ani na tom, že kolaudační rozhodnutí o Klinice neexistuje, jak upozornil předseda Zelených Matěj Stropnický. V domě se mají léčit plicní nemoci, nikoliv pít kafe nebo učit se anglicky.

03580233.jpeg

Rada městské části dala najevo podobný postoj. Její otevřený dopis vládě začíná prohlášením „Nechceme, aby se Praha 3 stala bojištěm levicových a pravicových extremistů,“ končí žádostí o pomoc, „aby se občané mohli znovu cítit bezpečně“. Nebezpečí plynoucí z přítomnosti Kliniky radní odvozují z incidentu, při kterém na dům zaútočili neonacisté. Důvodů proti přítomnosti centra s prádelnou a meditační místností, které podle zprávy policie z ledna není „jakýmkoliv bezpečnostním rizikem nebo hrozbou“, bylo i během zasedání zastupitelstva minulý týden slyšet mnoho. Například radní Ivan Holeček uvedl v diskusi, že se v místě „porušují autorská práva“. I některá slova podpory byla ale překvapivá, podle zastupitele Suneghy jsou lidé z Kliniky jako „prvotní křesťané“.

Čtěte také

Wellness v brněnských Židenicích

O nebezpečí, jaké může centrum s kurzovní místností a kavárnou znamenat pro své okolí, se doslechli až v brněnských Židenicích. Spolku Kulturou proti chátrání, který už pár let usiloval o záchranu několika nevyužívaných budov blízko centra Brna, nabídlo město k využití bývalé městské lázně. Přestože spolek neplánuje provozovat ani přístřešek pro sociálně slabé nebo vyloučené a už vůbec ne squat, v budově mají v jeho režii vzniknout pouze přednáškové místnosti, cyklodílna nebo divadelní jeviště, mezi občany Židenic se rozšířila panika. Předseda spolku Saze, bývalý místní místostarosta, v médiích zdůrazňuje problémy městské části, mezi které patří bezdomovectví, drobná kriminalita a počet sociálně vyloučených obyvatel. Aktivity spolku podle něho mohou vést ke zhoršení problémů a napětí mezi místními. Podobně se vyjadřuje dvacetistránková zpráva zaslaná místnímu zastupitelstvu, podepsaná „někteří občané Židenic“. Varuje před tím, že ve čtvrti vznikne „squatové centrum“, a mezi výčtem obav dokonce zmiňuje i nejděsivější variantu – ÚZSVM by podle nich mohl do lázní přestěhovat samotnou Kliniku.

03566342.jpeg

Místní zastupitelé jsou na rozdíl od osobností brněnské kultury také proti, někteří z nich teď přišli s protinávrhem v budově vybudovat „moderní wellness centrum“. V pondělí proto před lázněmi korzovali lidé v plavkách, s ručníky na hlavách a cedulkami „čekáme na wellness“, aby upozornili na to, že peníze na rekonstrukci v rozpočtu nejsou, dům by v případě podobného plánu léta chátral dál. Město přitom pro lázně už dlouho intenzivně hledalo zájemce, který by je obsadil alespoň dočasně. Podle České televize dům v minulosti odmítli vinaři, akvaristé i pěstitelé kaktusů.

Čtěte také

Koncerty ve školce

Podobně jako pražská plicní klinika byla prachatická vila Johanna Nepomuka Krale prázdná, když si jí všimla Pavla Zelenková, zakladatelka dnešního spolku Živá vila. Zelenková našla na místě vily v územním plánu dálnici, její výstavba se však opozdila a Zelenková požádala město o možnost vilu dočasně využívat. Spolu s dalšími pravidelnými návštěvníky pak chátrající dům uklidili a na několika místech opravili. V plánu měli založit komunitní zahradu, kromě toho se vila stala prostorem pro koncerty, přednášky nebo různá setkání (například prachatických obyvatel, kteří mají na vilu vzpomínky jako na školku nebo družinu). S ohledem na úspěch kulturních událostí, počet slimáků v zahradě a také nedostatečný zájem o komunitní zahradu v malém městě, kde má doma záhonky každý druhý, spolek změnil plán.

Hlavním cílem se stalo udržet ve vile kulturní centrum a především zabránit její demolici v případě, že by se v místě skutečně stavěl obchvat. Jiné místní sdružení, jehož je Zelenková také členkou, podalo na Ministerstvo kultury návrh na prohlášení vily památkou. Paradoxně však kvůli snaze o záchranu domu o něj teď jeho pravidelní návštěvníci přijdou – město dalo Pavle Zelenkové z vily nečekanou výpověď. Pokud bude vila prohlášena památkou, chce mít jako její vlastník volné ruce k tomu, aby se o dům mohlo řádně starat samo. Jak by mohla vile uškodit další přítomnost spolku, který ji uklidil a oživil, město ve výpovědi neuvádí.

 
Zveřejnil(a) Živá vila dne 1. prosinec 2015

V Prachaticích se momentálně podepisuje petice za záchranu vily. Spolek má dům vyklidit až na podzim, během půl roku tu chce uspořádat co nejvíc událostí. O budoucnosti městských lázní v Brně se ještě rozhodne, rada města musí výpůjčku budovy pro spolek Kulturou proti chátrání teprve potvrdit. Klinika zatím žije dál. Policie ji vyklízet nebude, podle jejího vyjádření kolektiv nepáchá trestný čin ani přestupek. Její budoucnost ale zůstává nejistá.

Jak se říká na internetu: hlavně že se nikomu nic nestalo. Podle toho, jak české radnice hodnotí ohrožení plynoucí z přítomnosti divadelních spolků nebo jazykových lektorů v jejich čtvrtích, se zdá, že se u nás do budoucna nic dalšího ani nestane.

 

foto: Josef Pecka

Zveřejnil(a) Živá vila dne 25. květen 2015
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.