Kouření ve Francii přestává letět, ale jen u bohatých. Chudí kouří stále víc

6. červen 2017

Téma kouření rezonovalo minulý týden nejen v českých médiích. Z výsledků studie Baromètre Santé 2016 vyplynulo, že být kuřákem ve Francii vypovídá mnohé o sociálním statusu. Bohatší Francouzi kouřit přestávají, ti chudší naopak kouření holdují čím dál více.

Studii odborníci provedli v loňském roce na vzorku 15 000 lidí, dotazovali se po telefonu. Každodenních a příležitostných kuřáků čítá dnes francouzská populace 34,5 %. Po období poklesu (roky 2000 až 2005) a opětovném nárůstu (2005–2010) se počty francouzských kuřáků ustálily. Z demografického pohledu pak francouzská kuřácká komunita vykazuje příznivé směřování – mladších lidí (mezi 25 a 34 lety), kteří si zapálí, v posledních letech ubylo kolem pěti procent.

Ještě zásadnější dělicí linka se ale vytvořila mezi Francouzi s vyšším a nižším příjmem. Zatímco v bohatších kruzích kouří zhruba jednadvacet procent lidí, v těch nižších je jich o šestnáct procent více. Už od 90. let navíc odborníci sledují nárůst kuřáků ze sociálně slabšího prostředí a úbytek movitějších kuřáků. Jednoduché vysvětlení pro to ale neexistuje.

Chuť přestat by byla…

Pracovnice národní agentury pro zdraví Santé publique France Viêt Nguyen-Thanhová týdeníku L’Obs vysvětlila, že jedním z důvodů tohoto fenoménu bude nepochybně způsob, jakým na lidi působí nové společenské trendy. Lidé z lepších poměrů je sledují pozorněji a častěji se jimi také nechávají inspirovat. Chudší lidé mají naopak dost svých každodenních starostí a z dlouhodobého pohledu na své zdraví tolik nemyslí.

kouření - cigarety - popelník

Byla by ale chyba myslet si, že problém spočívá v nechuti chudších lidí přestat kouřit. I když je tabák mezi touto společenskou skupinou vnímán lépe než u lidí s vyššími příjmy, chuť přestat mají příslušníci obou skupin naprosto stejnou, tvrdí Nguyen-Thanhová. Společensky hůře postavení lidé ale v odvykání nejsou tolik úspěšní.

Drahé cigarety? Nevoní hlavně mladým

V předvolební kampani současný francouzský prezident Emmanuel Macron slíbil zdražit cenu krabičky cigaret ze sedmi na deset eur. Jak už ale v roce 2009 upozornil sociolog Patrick Peretti-Watel, kuřáky v komplikované životní situaci efekt zdražení příliš nepoznamená. Cigareta je pro ně totiž jednou z mála radostí, kterou si nenechají vzít za žádnou cenu.

Příspěvek byl součástí výběru z médií Radia Wave, který si můžete poslechnout každou středu v 15:20.

Neznamená to sice, že by dražší cigarety neodradily nikoho (studenti, kteří mají hluboko do kapsy, by mohli vyprávět), podobně jako krabičky s odrazujícími obrázky. Nicméně pro plošné snížení počtu kuřáků musí stát vyvinout daleko větší úsilí, říká Viêt Nguyen-Thanhová. Na mysli má hlavně větší podporu lékárníkům, lékařům nebo centrům pro odvykání kouření v pomoci sociálně slabým kuřákům.

autor: Tomáš Dufka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.