Kupovat nový telefon není cool. Jaké jsou jiné možnosti?

7. prosinec 2016

Přesně před šesti lety dánský dokumentarista světu ukázal, jak těžba vzácných kovů používaných v mobilních telefonech pomáhá financovat občanskou válku ve střední Africe. Situaci se pokusil zlepšit americký Kongres a také jeden nizozemský sociální podnik. Jak situace vypadá dnes?

Jakákoliv výroba má určitou ekologickou stopu, použité minerály se musí vytěžit z krajiny a následně průmyslově upravit. Sociální dopady výroby mohou být pozitivní i negativní. Jednotlivé podniky se liší ve svém přístupu ke společenské odpovědnosti a snaze negativní dopady minimalizovat. Obecně platí, že čím složitější přístroj, tím větší stopu jeho výroba má – kalkulačka je méně náročná než smartphone, a ten má zase menší stopu než automobil. Přístroje, které jsou malé a výkonné zároveň, vyžadují výjimečné vzácné kovy, jejichž těžba je soustředěna jen do pár regionů světa. Konkrétně výroba chytrých telefonů vyžaduje několik vzácných kovů pocházejících v podstatě výhradně z Demokratické republiky Kongo.

Krev v mobilech

Právě na to se zaměřil dánský dokument „Krev v mobilech“. Syrové záběry zevnitř improvizovaných dolů v džungli ukázaly extrémní podmínky dělníků, jejich nulovou bezpečnost a vysokou úmrtnost. Výpovědi pracujících zase poukázaly na násilnické metody jejich náboru a v podstatě otrocký systém pod dozorem ozbrojené milice. Několik ozbrojených skupin v oblasti kontrovalo naleziště a prodej minerálů jim sloužil jako významný příjem pro nákup zbraní a žoldáků. Šokovaní diváci se dozvěděli, jak pohnutou historii mají výkonné součástky mobilů, a zástupci technologických společností nabízeli jen vyhýbavé odpovědi.

03758355.jpeg

Ve stejné době prošel americkým Senátem zákon o burzách s cennými papíry. Hned po finanční krizi byla totiž žádána přísnější regulace finančních trhů. Rozsáhlý zákon obsahuje mimo jiné také požadavek na firmy prověřovat dodavatelský řetězec, jedná-li se o takzvané „konfliktní minerály“. Díky tomu dnes asi 1 200 firem provádí audit původu minerálů. Části zákona však prohlásil za neplatné tamní Ústavní soud a konečné rozhodnutí USA ještě není známé. Regulace konfliktních minerálů v Evropě dosud není, na návrhu pracuje Evropská komise.

Bude víc modulárních telefonů?

Proč se těží právě v pralesích Demokratické republiky Kongo? Pro určité kovy zatím neexistuje ekonomická alternativa, v budoucnu se však můžeme dočkat těžby za severním polárním kruhem a v Číně. Místní konžské organizace mezitím hlásí, že bojové milice díky novým opatřením přišly o kontrolu nad mnoha doly a až o dvě třetiny svých příjmů. I přes nový dohled nad těžbou vzácných kovů nicméně zůstává problémem pašování. Výrobní řetězec tak stále není zcela průhledný.

Jiný přístup a menší ekologickou zátěž přislibují modulární telefony – do těch můžete libovolně dokupovat novou a lepší baterii nebo fotoaparát, aniž byste museli vyhodit celý přístroj kvůli zastaralé součástce. Nejslibněji v tomto ohledu vypadal projekt Ara pod vedením Googlu, avšak ten na začátku září vývoj ukončil. Udržet kompatibilitu mezi vyměněnými součástkami vyhodnotili jako příliš náročné.

Amsterdamský Fairphone však vzal odpovědnost od podlahy a řeší jak původ vzácných kovů, tak podmínky zaměstnanců v celém výrobním řetězci. Přístroj je navrhnutý pro dlouhou životnost a jednotlivé součástky je možné dokoupit. První sérii si lidé museli předplatit rok dopředu, Fairphone 2 dnes lze koupit po internetu s doručením do týdne. Používá Android a cena začíná na 530 euro. Letos se jich prodalo sto tisíc.

03758359.jpeg

Telefon ze sekáče

Po šesti letech se tak situace proměnila výrazně. Zavedená regulace úspěšně vytlačuje ozbrojené milice od kontroly nad těžbou. Zároveň se až ke komerčnímu produktu vyvinul svého času snílkovský Fairphone. Taky se ale raketovým tempem zvyšuje celosvětový prodej mobilů a s tím spojené rozšíření výroby a těžby. Spotřebitelé mají nicméně vždy možnost svou vášeň pro technologie krotit sami: vystačit si se současným anebo si koupit telefon z druhé ruky a nepoptávat tak výrobu nového či jej nekupovat. Nepoužívaný telefon je zase dobré prodat anebo vyhodit do elektronického odpadu k dalšímu využití. Recyklované materiály se znovu použijí a alespoň částečně se tak umenší poptávka po těžbě.

autor: Filip Vrlík
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.