Londýnské Automatky: Jitrocelový sirup v Anglii nekoupíte

22. duben 2015

V loňském roce dosáhli Češi historického maxima spokojenosti. Podle agentury STEM považovalo 68 % respondentů svou životní úroveň za dobrou. I přesto má ale Česká republika svoje limity a mnoho mladých lidí migruje za prací a vzděláním do zahraničí. Od roku 2004, kdy Velká Británie otevřela svůj pracovní trh novým členským státům EU, mezi které patřila i Česká republika, žije na ostrově asi 25 000 Čechů.

Jednou z nich je i Barbora Bero, která se s partnerem a dvěma dětmi před více než dvěma lety odstěhovala do Londýna. „Partner dosáhl v České republice svého pracovního maxima a potřeboval se pohnout někam dál, proto jsme se odstěhovali. Nechtěla jsem, abychom byli ti, kdo ho drží nazpátek. Brala jsem to jako životní výzvu.“

Podle Barbory se v Londýně s kočárkem městskou hromadnou dopravou jezdit nedá, bezbariérové přístupy skoro neexistují, bezplatná lékařská péče neodděluje pediatry, gynekology ani jiné specialisty a je prostě jeden doktor na všechno. Pokud je dítě nemocné, jde se pro léky do drogerie a čekat, že si koupíte lipový čaj nebo jitrocelový sirup, je opravdu velký omyl. Přírodní léčitelství prý nemá v Anglii zázemí a místní na něj nejsou vůbec zvyklí. Vařit se musela naučit z jiných ingrediencí, třeba polohrubá mouka není k dostání a ani bio styl není tak dobře dostupný jako v České republice. Ale všechno má své pro a proti a v celku je prý Velká Británie úžasná země.

03367914.jpeg

Poslechněte si celý rozhovor, kde se dozvíte, jak se žije v Londýně na mateřské dovolené, jak se adaptují děti v cizí zemi, jak funguje britské školství a jaká je životní úroveň ve srovnání s Českou republikou.

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.