„Město pro lidi, nejen billboardy!“ Architekti začali demonstrovat proti pozastaveným předpisům

23. leden 2015

Většina účastníků včerejší demonstrace nepamatuje, že by se pražští architekti v takovém počtu sjednotili a s transparenty dorazili až před magistrát. V otázce pozastavení platnosti Pražských stavebních předpisů má ale drtivá většina odborné veřejnosti jasno – zrušení dokumentu je krokem k chaosu, který může vyhovovat jen poskytovatelům velkoplošné reklamy.

Jsem přesvědčen, že v zákulisí bylo dohodnuto, že ten předpis skončí, a on skutečně skončil. Jsem ale rád, že debata o něm se rozvíjí a vůle žít město bude fungovat dál,“ poděkoval včera tleskajícím demonstrantům hlavní autor pozastavených Pražských stavebních předpisů Pavel Hnilička, bývalý zaměstnanec Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy, který kvůli pozastavení předpisů na svoji funkci rezignoval.

Stavební předpisy přemýšlí o městu jako o prostoru, který má své hranice, proporce, prostory a ulice, kde se dá žít a může vznikat kvalitní architektura. Proto je všichni z principu věci musíme podporovat. Navíc jimi to nekončí, jsou jen začátkem nové vize Prahy – odmítnout předpisy znamená odmítnout debatu o ní,“ řekl na shromáždění před magistrátem Jakub Bachtík z Klubu Za starou Prahu, který podobně jako lidé z neziskovky Auto*Mat přišel architekty podpořit. V davu bylo vidět Martina Rajniše, podporu stavebním předpisům vyjádřili dopisem děkan Fakulty architektury ČVUT Ladislav Lábus, ředitel Galerie Jaroslava Fragnera Dan Merta nebo rektor UMPRUM Jindřich Smetana.

03299926.jpeg

Starší pražská vyhláška, kterou nové předpisy ruší, byla z roku 1999, nereflektovala pozdější pětadvacetiletý vývoj zákonů a vyhlášek a byla tehdy ještě pořád poplatná jakési centrálně plánované výstavbě, což jsou sídliště, ne kompaktní moderní město,“ říká Kristýna Stará z platformy Architekti ve škole, spoluautorka otevřeného listu Radě hlavního města Prahy s názvem Pražské stavební předpisy: Nepozastavit, ale novelizovat!, který podepsalo přes 1400 osob.

Odborná veřejnost se shoduje na tom, že předpisy sice měly své chyby, Prahu ale posouvaly k úrovni dobře fungujících evropských měst. Hlavní argument Ministerstva pro místní rozvoj, které předpisy pozastavilo, je chybějící notifikace Evropské unie. Podle Hniličky notifikace není třeba, z evropských hlavních měst ji má pouze Madrid. „Já jsem přesvědčen, že ten problém je zástupný. Když se ten předpis schvaloval v červenci, Praha připravila právní posudek, který rozebírá, proč to není potřeba. Ministerstvo o něm vůbec nechtělo diskutovat. Jelikož bylo silnější, nezbylo nám než na tu hru přistoupit a počítat s tím, že se to notifikovat bude. Připravili jsme technickou novelu, kdyby byla schválena, předpisy mohly platit. Nicméně byla 16. prosince zaříznuta Radou hlavního města Prahy, jediný, kdo ji hájil, byl radní Stropnický,“ říká Pavel Hnilička. Podle mluvčího ministerstva Karla Dlabače tehdy Praha žádné relevantní kroky k nápravě předpisů nepodnikla, proto ministerstvo varování naplnilo a předpisy definitivně pozastavilo.

Čtěte také

Přímo z Bruselu se ohledně nutnosti notifikace Evropskou unií ozval europoslanec za ČSSD Miroslav Poche, podle kterého evropští úředníci notifikaci rozhodně nehodlají požadovat: „Ta směrnice se týká zemědělských, průmyslových a rybolovných výrobků a nemá nic společného s územním plánováním v hlavním městě Praze. Státy Evropské unie žádají o notifikace nových technických norem na stavební výrobky nebo materiál, ale Praha by ani nemohla o nic takového požádat, musely by to udělat centrální orgány ČR.“

03214294.jpeg

Teď v krátké době platí troje stavební předpisy na území města, znamená to chaos v plánování. Nevím, jak stavební úřady budou posuzovat, jestli budou akceptovat projekty, které podle nových předpisů vznikly. Stavba se připravuje roky a v takhle krátké době měnit pravidla hry je špatně,“ říká Pavel Hnilička, který nevylučuje, že řada developerů může proti městu kvůli vzniklým komplikacím vést arbitráže.

Účastníci včerejší demonstrace, kteří se posléze přesunuli na jednání pražského zastupitelstva, aby ve věci interpelovali primátorku Krnáčovou (ANO) a radního Stropnického (SZ), chtějí po radě, aby pozastavení pražských stavebních předpisů odmítla, věc by se tak dostala k ústavnímu soudu. „V tuhle chvíli je pro Prahu nejlepší cesta, jak to napravit, že bude konat,“ říká právník a pedagog působící na Fakultě architektury pražského ČVUT Jiří Plos. „Ústavní soud by mohl rozhodnout během dvou nebo tří měsíců, což je relativně krátká doba. A já jsem přesvědčen, že by dal za pravdu městu, ministerstvo vydalo špatnou výzvu, vytkli tomu předpisu jen dílčí věci a zmatečně, pak navíc zrušili celý předpis, což je v rozporu se zákonem.

03299928.jpeg

Pokud rada tuto možnost nevyužije, bude pokračovat už započaté období patnácti měsíců, během kterých má město chyby v předpisech napravit. Podle demonstrujících architektů je to ale příliš dlouhé období, během kterého budou stavební úřady v nejistotě, jak rozhodovat. Podle magistrátu by pro město měla platit obecná nařízení jako pro zbytek území České republiky, to může znamenat i nové billboardy v dříve chráněných částech města.

Během interpelací radní demonstrujícím konkrétní odpověď nedali. „Kdyby bývalá rada jiným způsobem komunikovala s ministerstvem, dnes se tu o tom nemusíme bavit,“ řekla primátorka Krnáčová, podle které město nic rušit a bořit nechce, nezbývá mu ale prý nic jiného než postupovat podle právního řádu. Podle Krnáčové se o nápravu snaží radní Stropnický, který demonstrujícím vyjádřil podporu a pro Českou televizi uvedl, že by se rada měla na dalším postupu dohodnout v úterý.

Čtěte také

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.