Mezinárodní den pro odstranění rasismu

23. září 2010

Probíhá v rámci letošního Evropského roku rovných příležitostí pro všechny a klade si za cíl upozornit na problém projevů rasové diskriminace v ČR a na její oběti. U této příležitosti Multikulturní centrum Praha a koalice občanských sdružení společně připravili informační kampaň Oranžová stužka na 21. března 2007. POSLECHNĚTE SI: Rozhovor o projektu

Informační kampaň Oranžová stužka se koná 21. března v sedmi městech České republiky (v Brně, Liberci, Praze, Olomouci, Ostravě, Strakonicích a Ústí nad Labem). Po celý den budou dobrovolníci z neziskových organizací a škol rozdávat lidem informační letáky spolu s oranžovými stužkami, jež mají symbolizovat odmítnutí všech forem rasové diskriminace.

V Praze akci uzavírá večerní koncert proti rasismu, který se uskuteční v 19:30 hod. v klubu Abaton. Zahrají: MaleeDivy, Trombenik, Terne Čhave, Gipsy.cz. Vstup na koncert je volný.

00520484.jpeg

Základní myšlenkou informační kampaně Oranžová stužka je nejen oživit veřejnou debatu o problematice odstranění rasismu, ale také poskytnout informace o všech formách rasové diskriminace. Podle odborníků z řad neziskových organizací patří mezi skupiny nejvíce ohrožené rasovou diskriminací v České republice Romové. V České republice s rasovou diskriminací se lze nejčastěji setkat v oblasti zaměstnání, bydlení, v přístupu ke vzdělání a v rasově motivovaného násilí a kriminality.

Právě 21. března, prostřednictvím připnutí oranžové stužky, se každý z nás může přihlásit k ideji odmítnutí rasismu a diskriminace vůbec.

Pro tuto akci hledá Multikulturní centrum dobrovolníky, kteří by mohli pomoci v Praze ve středu 21.března 2007 s rozdáváním informačních letáků a stužek. Volejte nebo přijďte na setkání v úterý 20.3 v 17:00 do Multikulturního centra Praha, Vodičkova 36 ( Palác Lucerna).

Kontakt:
1. Markéta Dabrowska tel. 77 424 4943, pr@mkc.cz
2. Multikulturní centrum Praha tel. 296 325 347, www.mkc.cz

autor: tisková zpráva
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.