Místo fotbalu chodíme do hospody na StarCraft, říkají fandové

2. prosinec 2014

Přímé přenosy sportovních zápasů na plátno pro plnou hospodu mají už několik let výraznou obdobu ve sféře tzv. e-sportu. Titulem, který na sebe v tomto ohledu strhnul největší pozornost, byla strategie StarCraft II. S příchodem obrovských šampionátů se zakrátko objevil fenomén BarCraft. V podstatě je to organizovaná slezina v hospodě nebo klubu vyplněná sledováním streamovaných zápasů ve StarCraftu v uvolněné atmosféře.

Turnaje v prvním dílu série StarCraft se staly bez nadsázky národním symbolem jihokorejské kultury. Zároveň odtud pocházejí snad největší esa v této hře po síti. Právě jejich výkony je možné obdivovat v přátelském kruhu při takzvaném BarCraftu. Vůbec poprvé akce proběhla v roce 2011 v americkém Seattlu při příležitosti North American Star League. Od té doby se ze setkání fanoušků a vyznavačů této strategie stal světový fenomén a počet titulů i živých přenosů stále roste. V současnosti se BarCraft uchytil i v Čechách.

Při nedávném finále světového šampionátu ve StarCraft II v rámci interního veletrhu společnosti Blizzard BlizzCon proběhl BarCraft také v podniku Geekárna na pražském Smíchově. Je to další místo v České republice, kde se mohou fanoušci StarCraftu sejít a vychutnat si stream zápasu. Dokonce se tam podává drink Zergrush inspirovaný názvem jedné ze strategií, které se staly zažitým pojmem i mimo herní komunitu.

03263627.jpeg

„Bylo skvělé, že holky z Geekárny se v podstatě ozvaly samy, že by o něco takového měly zájem, a bylo to úplně jednoduché,“ říká Dalimir, který na sociální síti svolal zatím poslední pražský BarCraft. Jakýmsi současným duchovním centrem českého BarCraftu je ovšem Olomouc, kde působí také největší propagátor této aktivity u nás Libor Pečinka.

„Je na tom fajn, že člověk je mezi svýma. Chápe, že ostatní kolem něj tu hru vidí stejně jako on sám. I zážitek ze sledování mají stejný, protože hráli a vědí, co přijde,“ říká Vladimír stojící u baru. „Já si myslím, že když chlapi v hospodě sledují fotbal, tak buď ho nikdy nehráli, nebo naposledy před dvaceti lety. Zatímco když tady koukáme na to, co všichni známe a de facto více či méně umíme, je to lepší a o něčem jiném,“ dodává Michal stojící hned vedle.

03263628.jpeg

V souvislosti s BarCraftem se nabízí právě srovnání s klasickým hospodským sledováním fotbalových zápasů. Dalimir to vidí podobně: „Rád si s kamarády zajdu na fotbal, ale nerozumím té hře natolik, abych si to dokázal užít tak jako oni, a na druhou stranu StarCraftu rozumím víc. Je to hra, která je opravdu nejlíp sledovatelná ze všech ostatních, které jsem kdy viděl. Má tam dynamické momenty, kdy se opravdu během jediné vteřiny rozhoduje celý zápas. Klukům, kteří komentují, se daří vytvořit příběh.“

BarCraft má skutečně vřelou atmosféru, nadšení pro vítěze i pochopení pro poražené. Jak ale vypadají takové akce naživo, vysvětluje dále Dalimir. „Jedna z největších akcí, která byla tady v okolí, se odehrávala v Katovicích. Nemohli jsme odolat a museli tam jet. Je tam jedna z největších hal široko daleko – SPODEK. Tam se vejde nějakých 30–40 tisíc lidí a na poslední akci to bylo přeplněné. Nevím, jak se jim povedlo obejít požární limity. Bylo tam víc jak 40 tisíc lidí a byl to docela zážitek,“ uzavírá.

autor: Martin Macho Macháček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.