Na místě Palachovy smrti bude hotel. Jaké jsou osudy chátrajícího domu v centru Prahy?

26. červenec 2017

V hlavním městě jsou desítky opuštěných domů, které z nejrůznějších důvodů pustnou. Jedním z nich je i bývalé sanatorium, kde zemřely tak významné osobnosti jako Jan Palach a Josef Toufar. Stát ho přesto nechával dlouho chátrat. Na tomto příkladu jde ukázat na některé z potíží, které trápí pražské centrum – problémy se státním majetkem i neuspokojivá dopravní situace v čele s magistrálou. Z místa úzce spjatého s českou historií by se nyní měl stát hotel, dočkají se Palach s Toufarem oficiálního památníku?

Kolem domu stojícího přímo u magistrály projedou denně tisíce lidí. Omšelé budovy by si pravděpodobně nikdo nevšiml, nebýt výrazných podobizen Palacha a Toufara. Na fasádu je na výročí Palachovy smrti v roce 2014 umístil designér Otakar Dušek. Jejich umístění s žádnými úřady neprojednával, jedná se tak de facto o nelegální dílo. Je to ale dosud jediná připomínka, která kolemjdoucí, nebo spíše kolemjedoucí, upozorňuje na historii domu.

Budova v Legerově ulici pochází z roku 1882 a za první republiky zde sídlilo sanatorium pro pacienty z vyšších vrstev. V mnoha ohledech to bylo moderní zařízení, kde pospolu pracovali čeští, němečtí a židovští lékaři a kde se údajně prováděly i tehdy nelegální potraty. Za druhé světové války sanatorium sloužilo německým dětem z Říše. Klinika byla po znárodnění k dispozici prominentním klientům z řad komunistických funkcionářů. Léčila se tu prý i manželka Klementa Gottwalda Marta. Možná ve stejnou dobu zde ale zemřela také jedna z nejznámějších obětí minulého režimu, páter Josef Toufar. Toufara zatkla StB poté, co se během jeho kázání v kostele v Číhošti pohnul kříž nad oltářem. Takzvaný číhošťský zázrak posloužil jako záminka k proticírkevním represím. StB Toufara krutě mučila a do sanatoria v Legerově ho dovezla ve zcela zbídačeném stavu. V pokoji 312 Josef Toufar svým zraněním podlehl ještě v ten samý den.

Místnost 312 je dodnes v zachovalém stavu, stejně jako pokoj o patro výš, kde zemřel Jan Palach. Klinika v době jeho smrti už totiž byla popáleninovým centrem světové úrovně. V místnosti je stejné okno a kachličky, které můžeme vidět na dobových fotografiích a na filmovém záznamu pořízeném krátce před Palachovou smrtí.

Čtěte také

Dům, který nikdo nechce

Dnes jsou oba bývalé nemocniční pokoje i zbytek vybydlené budovy plné holubího trusu. Ptáci jsou spolu s příležitostnými návštěvníky z řad lidí bez domova jedinými obyvateli domu. Objekt je totiž od roku 2001 de facto prázdný. Během několika desetiletí se zde vystřídaly Farmakologický ústav a Ústav experimentální medicíny AV, sídlilo zde Nakladatelství Academia nebo Institut základů vzdělanosti. V roce 2007 budovu získal Hasičský záchranný sbor, který měl v plánu bývalé sanatorium rekonstruovat, nakonec ale raději postavil hasičskou stanici v Modřanech. V roce 2015 se státu podařilo dům prodat soukromému majiteli za 42 milionů korun. Není jisté, proč se stát zbavil budovy v centru Prahy. Pravděpodobně nikdo nechtěl investovat desítky milionů korun do potřebné rekonstrukce. Na hodnotě domu nepřispívá ani přilehlá magistrála, po které denně projede kolem 10 000 aut.

V době primátorování Tomáše Hudečka projevilo o dům zájem i hlavní město Praha. Případ řešila radní pro majetek a evropské fondy Eva Vorlíčková. Plánovala, že s hasiči dům vymění za požární stanici na Chodově, která byla v tu dobu v majetku státní správy. Podle jejích představ mělo být v patrech, kde zemřeli Toufar a Palach, muzeum komunismu. Po volbách v roce 2014 ale nová politická reprezentace od plánu upustila. „Byla by to dobrá investice, která by se možná nevrátila hned, ale myslím, že město nemusí jen vydělávat. Žádné podobné muzeum tady nemáme,“ prohlásila Vorlíčková.

Pietní místo ve foyer

Borůvkovo sanatorium, ve kterém zemřel farář Josef Toufar a student Jan Palach, Legerova 1627, Praha 2

Do debat o osudu domu se zapojil i Úřad městské části Praha 2, který u nového majitele objektu – společnosti United Corporation a.s. – intervenoval, aby byli Palach s Toufarem nějakým způsobem připomenuti. Zástupce jednatele Jiří Hašek pro Radio Wave uvedl, že příští rok firma začne s přestavbou domu na hotel s třiaosmdesáti pokoji. „Starostce Prahy 2 jsme se zavázali, že pietní místo v budově bude, pravděpodobně na fasádě a nejspíš i ve foyer hotelu. Přesnou podobu ale ještě nemáme,“ řekl Hašek. Jaký bude výsledek, závisí mimo jiné i na tom, jestli se podaří aspoň částečně zklidnit magistrálu a její okolí.

O revitalizaci oblastí okolo magistrály se mluví již mnoho let, ke konkrétním krokům ale došlo až nedávno. Dánský urbanista Jan Gehl, se kterým magistrát spolupracuje od loňského října, představil koncem června radním konkrétní kroky, jak okolí nejvytíženější pražské dopravní tepny vylepšit. Gehl s kolegy z architektonické kanceláře Gehl Architects například navrhuje osadit přilehlé ulice stromořadím a propojit magistrálu s okolními parky skrze zelené koridory, přidat přechody a prodloužit „zelené“ pro chodce nebo vytvořit jasný orientační systém, který chodce provede komplikovaným územím. Kdy ke konkrétním krokům radnice přistoupí, pokud vůbec, lze ale těžko odhadnout.

autor: Alžběta Medková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.