Na workshopu Reformatu si sešijete vlastní sešit nebo knížku snadno a rychle

4. březen 2016

DIY workshopy jsou stále oblíbenější manuální aktivitou. Svoji vlastní sérii zaměřenou na knižní vazbu si připravilo i secondhandové papírnictví Reformat, a to jak v Praze, tak i třeba v Děčíně nebo Ústí nad Labem.

Sešitová vazba, nebo také vazba V1, je základem knihařského řemesla. Právě to pomáhají milovníkům papíru objevovat Sára Bergmannová a Michaela Klihavcová, které vedou DIY dílny v rámci svého projektu Reformat. Pro své produkty používají pouze papíry z druhé ruky – získávají ho ze starých sešitů, bloků, časopisů, z tiskáren, papíren, recyklují dopisní papíry nebo prohrabují blešáky a půdy. Já jsem pro svůj první sešit v životě nakombinovala linkovaný papír a listy ze starého kalendáře Reformatu – potřebovala jsem 8 listů.

03581920.jpeg

„Rozřízneme je napůl, protože budeme dělat malý sešit, velikost A6. Tudíž nám 8 papírů stačí na celý obsah,“ vysvětluje mi Sára u automatické řezačky, která je nejnebezpečnějším přístrojem v jejich útulném studiu na Letné. „Má asi dvacet bezpečnostních pojistek, aby se nikomu nic nestalo. Zatáhneš páku, musíš zavřít víko – bez víka to dolů nepustí nůž – a musíš zmáčknout ten čudlík oběma rukama, takže nemáš šanci tam dlaň nechat,“ dostávám instrukce a papíry jsou najednou na dvě půlky. „A teď je důležité si je přeložit ještě na půlky, přes to dát obal, desky, sešijeme to a je z toho sešitek,“ dostávám ve zkratce postup sešitové vazby.

Pomocí řezáku, pravítka a nůžek sestřihnu tlustší šedé desky i obrázky ze spartakiády, které jsem našla v časopise Květy z roku 1975 a které budou sloužit jako tzv. motiv. „Existuje lepidlo ve spreji, kterým se lepí nejen motivy na sešity, ale i další věci. Vezmeš a zdálky stříkáš a potom to hezky uhladíš,“ radí mi dál Sára, na které je poznat, že často vede workshopy pro děti. Ohromení z lepivého nástřiku se mi úplně nevyplatilo, protože jsem to s ním přehnala a musela desky podlepit i z druhé strany. Jakmile zaschly, tak jsme si vyměřily zlom desek i podle vzhledu motivu. Na speciálním přístroji jsem do nich udělala rýhu, díky které se pak do desek vložily nařezané dvojlisty. A už zbývá jen je sešít. Jde to buď ručně jehlou a nití, strojem, nebo procvaknout speciální sešívačkou.

03581919.jpeg

Prvního knihařského workshopu Reformatu se účastnilo pět žen: „Pozvala mě na to kamarádka, nevěděla jsem, do čeho jdu, a chtěla jsem to zkusit,“ říká Antonie, která vede finanční oddělení v jedné firmě. „Vyrábím dva sešity, jeden s pánským a jeden s dámským motivem. Jeden si nechám a druhý asi bude dárek.“

Můj sešit dopadl nad očekávání skvěle, ačkoliv jsem úplný začátečník ve všech druzích ručních prací kromě psaní na počítači.

03581918.jpeg
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.