Nenávidět můžete kohokoliv, podle novely zákona nesmíte ale vyzývat k násilí a nenávisti

27. duben 2016

Ministerstvo spravedlnosti chystá významné změny v trestním zákoníku. Mimo jiné má být nově trestné hanobit jednotlivce nebo skupiny na základě sexuální orientace a identity nebo příslušnosti ke třídě. Změna je součástí rozsáhlejších změn trestního práva.

„Smyslem tohoto zákona není podrývat kritiku, vyslovování kritických nebo pochvalných názorů vůči nějakým skupinám obyvatelstva. Musí to být intenzivní hanobení. Nenávidět můžete, koho chcete. Trestní právo nepostihuje vaše myšlenky nebo pocity. Jde o to, zda tuto nenávist přetavíte ve skutkovou podstatu hanobení nebo podněcování k nenávisti nebo násilí. To je na posouzení soudu, ony skutkové podstaty nejsou nové, pouze doplňujeme některé další skupiny,“ vysvětluje záměr ministerstva náměstek Michal Franěk.

Některé změny jsou doporučeny ze strany Evropské unie, k některým jsme se zavázali. Kritici zákona se obávají, že se jedná o omezování svobody slova. „Jde o intenzitu. Že se vám nelíbí určitý životní styl a vyjádříte to, není trestně postižitelné, samozřejmě. Smyslem tohoto zákona má být vyjasnit některé dílčí aspekty toho, kdo má být těmito normami chráněn,“ doplňuje Michal Franěk.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.