Nenávistné výroky politiků hlídá a konfrontuje Faktus, nový projekt Člověka v tísni

18. květen 2016

„Faktus vyhledává výroky politiků, které mají potenciál vyvolávat nenávist. Děláme fact-checking, a pokud zjistíme, že ty výroky neladí s informacemi z otevřených zdrojů, tak pak tomu politikovi píšeme otevřený dopis, který zveřejňujeme na našem webu,“ říká o novém projektu Faktus Kateřina Čopjaková z Člověka v tísni. Z oslovených politiků zareaguje přibližně 25 %, přičemž se často jedná i o reakce, které místo vysvětlení přináší spíše kritiku samotné platformy.

„Faktus je nový projekt Člověka v tísni a nový je v tom, protože se soustředí především na politické dění a jeho jádrem je tým dobrovolníků, který se skládá z mladých lidí. Ne vždycky je tomu tak, jak se dnes rádo říká, že mladí lidé se o dění kolem sebe nezajímají. Faktus je možná takovým malým důkazem, že je tomu právě naopak,“ dodává. Dobrovolníků je podle Kateřiny kolem třiceti a tým se neustále rozšiřuje podle aktuálních potřeb projektu.

Co všechno Faktus nabízí, jak se dá zapojit a jakým způsobem se třeba filtrují výroky a co všechno může uvíznout v hledáčku Faktusu, se dozvíte v našem rozhovoru.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.