Není středoškolák jako středoškolák. Pedagogové z pařížských předměstí se bouří proti diskriminaci svých žáků

25. březen 2017

Pařížská předměstí jsou po nepokojích z roku 2005 pro média vděčným tématem. Mnozí politici i komentátoři problémová předměstí vnímají jako důkaz, že integrace přistěhovalců ve Francii selhává. Memento jedenáct let starých nepokojů se navíc znovu připomnělo letos v únoru, kdy lidé ze severních předměstí Paříže vyšli do ulic po zveřejnění videa, na kterém policisté při běžné kontrole surově zbili mladíka Théa. I to dokládá, že situace se na předměstích nelepší.

Napjaté vztahy mezi předměstími a veřejnými institucemi zmapoval nejnověji deník Le Monde. Přinesl článek, v němž středoškolští pedagogové, působící na předměstích, popisují negativní zkušenosti, na které narážejí během školních exkurzí.

Čtyřiatřicetiletá profesorka Elise Boscherelová učí francouzštinu a dějepis na gymnáziu Louise-Michelové na jednom z předměstí severně od Paříže. Podle jejích slov se situace stává nesnesitelnou. Na začátku března při návratu ze školního výletu do Bruselu byli tři žáci její třídy na pařížském Severním vlakovém nádraží nevybíravě kontrolováni policisty. Obdobný scénář měla přitom i kontrola, kterou profesorka se svými žáky zažila už před dvěma lety. Policisté jí důvod kontroly nijak nevysvětlili a jednomu z žáků dokonce ihned začali tykat. Boscherelová je přesvědčená, že si policisté vybírají mladíky z předměstí záměrně.

Článek byl součástí výběru z médií Radia Wave, rubriky, která běží každou středu po 16. hodině.

Zmíněný případ není zřejmě ničím ojedinělým. Soudě podle zkušeností několika dalších pedagogů z departementu Seine-Saint-Denis, středoškoláci z tamních předměstí se při výletech do měst musejí vyrovnávat s nepřátelským prostředím asi častěji, než se obecně tuší. Na konci loňského roku se tak například dozorující pedagog jednoho z uvedených gymnázií rozhodl předčasně ukončit exkurzi pařížského Orsayského muzea umění poté, co ostraha muzea středoškoláky okřikla, ať „drží huby“.

Profesorka Laury Beaumontová z gymnázia Saint-Exupéryho v Marseille nicméně průběh školních výletů tříd z předměstí tak pesimisticky nevidí. „Na mnoha místech jsme přijímáni velmi dobře,“ říká. Jedním dechem ale dodává, že se k její třídě přistupuje jiným způsobem než k ostatním třídám. Žáci její třídy jsou vždy pod větší kontrolou.

Elise Boscherelová po incidentu z pařížského Severního nádraží žádá, aby byly policejní kontroly žáků během školních výletů zakázány. Vyzývá zároveň své kolegy, aby diskriminaci žáků hlásili úřadům, a sama hodlá jít příkladem. Plánuje požádat policejní inspekci a francouzského ombudsmana o prošetření událostí na Severním nádraží.

Pokud tak Elise Boscherelová skutečně učiní, bude to vůbec první stížnost podobného druhu. Právě absence stížností k průběhům školních exkurzí je přitom dnes jedním z důvodů, proč francouzské ministerstvo školství celou věc zatím nepovažuje za problém. Jak ale dodávají někteří z pedagogů, absence stížností nemusí nutně znamenat, že problém neexistuje. Odráží to podle nich pouze fakt, že si nepříjemné zážitky ze školních výletů profesoři z předměstí nechávají pro sebe.

autor: Tomáš Dufka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka