Nezavírat lidi do blázinců. Česko čeká reforma psychiatrické péče

27. červenec 2017

Systém psychiatrické péče v Česku se bude měnit. Často na lůžku končí lidé, kteří takovou pomoc nepotřebují. Hospitalizace je navíc drahá. Proto má u nás vzniknout síť Center duševního zdraví. Podobné systémy existují v zahraničí, jedná se o tzv. komunitní péči. Pomáhá lidem v jejich přirozeném prostředí. Je podstatným článkem mezi psychiatrickými nemocnicemi, které poskytují lůžkovou péči, a ambulantními ordinacemi, které nabízí převážně farmakoterapii.

Lůžkovou péči někteří lidé potřebují. Ale jiní se ocitnou na psychiatrickém lůžku jenom proto, že zkrátka nemají kam jinam jít. „Je to, jako kdybychom neuměli léčit vyvrknutý kotník jinak než sádrou na dva roky,“ říká doktor Petr Winkler, který se na reformě podílí a působí jako vedoucí oddělení sociální psychiatrie v Národním ústavu duševního zdraví. Vybudování sítě center bude nákladné, ale peníze se ušetří, protože pobyt člověka v nemocnici je velmi drahý. V přechodném období se na financování budou podílet Evropské strukturální a investiční fondy.

V některých českých městech centra již existují, během následujících let by jich mělo být kolem stovky a měla by tak být dostupná všem, kteří je potřebují. Centra doplňují stávající systém. Nejde jen o lékařskou pomoc, ale o širší sociální podporu. „Věnujeme se zaměstnávání těchto lidí, volnému času, fungování v rodině. Chceme, aby tito lidé mohli normálně žít – pečovat o sebe i domácnost a platit nájem,“ vysvětluje Winkler.

Také by si přál, aby se prevence učila už na základních školách. „V každé oblasti je prevence základní nástroj, jak se vyrovnávat se zdravotními problémy. Primární prevence je jakási všeobecná výchova k psychosociálnímu fungování,“ zdůrazňuje. Program by trval jedno pololetí a žáci a žákyně by se dozvěděli, že existuje duševní zdraví, psychika a třeba také frustrace, která může ovlivňovat chování. Následně by se pak vyučovaly techniky, jak se s problémy vyrovnat, kde najít pomoc a také kde si doplnit vzdělávání v oblasti sociálně emočního učení.

Petr Winkler
autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.