Oblečení: Nevyhazuj, recykluj!

14. březen 2013

Udělat si ve skříních víc místa, pomoct sociálně slabším, podpořit ochranu životního prostředí, dostat slevu na nákup nového oblečení. Jestli uvažujete o důkladné revizi svého šatníku, máme pro vás několik užitečných tipů.

Popelnice před domem je sice vždycky nejblíž, ale nepřinese vám příjemný pocit z podpory dobré věci ani slevu na další nákupy. S tou teď nově přišel řetězec oblečení Hennes & Mauritz, který se spojil s mezinárodní iniciativou I:Collect. Za každou tašku oblečení, kterou do vybraných poboček HMka přinesete, dostanete voucher se slevou na další nákup. Velikost tašky není daná a může jít o oděvy jakýchkoliv značek. Poukázku na slevu 30 korun pak můžete v obchodech řetězce použít kdykoliv v průběhu šesti měsíců při nákupech nad 300 korun. Odevzdané oblečení pak převezme I:Collect a zrecykluje ho. Do tohoto systému se už zapojily i některé zahraniční pobočky dalších velkých nadnárodních společností jako Esprit nebo C&A. HMko ale jako první spustilo I:Collect ve všech 48 zemích své působnosti.

Dalším způsobem, jak na starém oblečení vydělat, jsou různé bazary typu aukro nebo votocvohoz.cz. Ne všechny věci ale vypadají tak, že se po nich zapráší, a jejich nafocení, zveřejnění na webu a případný prodej zabere trochu víc času. Jednodušší a záslužnější je odnést věci do kontejnerů ekologicko-charitativních projektů, třeba společnosti Potex. Její sběrné kontejnery jsou bohužel zatím jen na několika místech v Praze a okolí. Nositelné oblečení Potex posílá do charitativních organizací nebo k dalšímu zpracování, nenositelné kousky se ekologicky zlikvidují. Z odevzdaných šatů a případného zisku z nich podporuje několik neziskových organizací, jako Pomocné tlapky, Klokánek nebo nadaci Naše dítě. Potex má podporu městských úřadů a je součástí projektu EU pro předcházení vzniku textilního odpadu. Mapu kontejnerů najdete na www.potex.cz.

Mimo Prahu se sběru a recyklaci oblečení věnuje třeba firma Revenge, a. s., z Boskovic. Zpracovává měsíčně až 500 tun oděvů, bot a dalšího textilu. 50 % věcí se vrací k původnímu účelu, 35 % se zpracuje pro průmyslové využití a zbytek se spálí. Revenge má kontejnery hlavně na Moravě, ale brzy bychom je měli potkat i v Praze. Použitý textil také často pro druhé použití nebo recyklaci sbírají oblastní charitativní organizace. Od loňského léta se také po České republice rozšiřuje síť .A.S.A., společnosti, která se recyklaci nejen textilních odpadů věnuje i v Rakousku, Maďarsku, Polsku a dalších zemích. Mapu jejich modrých sběrných kontejnerů najdete na webu www.asa-group.com. S čistým, zachovalým a funkčním oblečením a obuví můžete jít také do poboček Armády spásy.

02814417.jpeg
Spustit audio