Odvrácená tvář Snapchatu

14. únor 2014

Mark Zuckerberg chtěl Snapchat koupit za 3 miliardy dolarů, tvůrci rychle rostoucí aplikace ale nabídku odmítli. Chtějí víc. Částka je to zhruba trojnásobně vyšší, než kolik Facebook zaplatil za Instagram. Klíčem úspěchu je koncept vizuálního chatování – místo textu sdílíte fotky nebo videa, které mají po deseti sekundách navždy zmizet. Není to ale tak úplně pravda a kyberpiráti toho chtějí zneužít.

Sociální sítě, které letí ve Spojených státech, se u nás uchytí většinou až se zpožděním. Tomu, aby se z původně geekovské záležitosti stala služba pro širší veřejnost, může pomoct její lokalizace, tedy přeložení do češtiny. O tom jsme se přesvědčili například u Twitteru. Zatímco tady ještě vládne Instagram, po celém světě rostou počty uživatelů Snapchatu chatujících prostřednictvím fotek.

Dnes třiadvacetiletý Evan Spiegel řekl v roce 2011 svým spolužákům na stanfordské univerzitě o nápadu vytvořit aplikaci popisovanou jako „first real-time picture chating app“. Ze začátku mu nikdo nevěřil, kromě Roberta Murphyho. Společně vytvořili zkušební verzi pro Apple (později také pro Android), která umožňovala fotit, nahrávat videa a k tomu přidávat text nebo kresby. Takovým výstupům se říká „snaps“. Vašim přátelům na Snapchatu se mají zobrazit pouze na vámi určený čas (maximálně na deset sekund), pak zmizí. Příjemce ale může „snap“ uložit printscreenem, o kterém dostane odesílatel upozornění. Nejčastěji se o této mechanice mluví v souvislosti se sextingem – výměnou sexuálně explicitních fotografií. Spiegel a Murphy ale takové spojení odmítají.

V únoru roku 2013 byl již Snapchat analytiky oceněný na 800 milionů dolarů. Přestože dodneška sám nic nevydělává, investoři se jen hrnou. Mark Zuckerberg se loni po ne moc zdařilém pokusu simulovat stejný koncept na Facebooku pomocí modifikované funkce Poke snažil o akvizici za 1 miliardu dolarů. Jedná se o zhruba stejnou částku, za kterou koupil Instagram. Když to Spiegel odmítl, zvýšil částku na 3 miliardy dolarů. Tvůrci ambiciózního start-upu nabídku znovu smetli ze stolu. Čekají na vyšší sumu. Kromě toho, že nedokončili školu a krátce potom rychle zbohatli, je zde ještě jedna paralela s Facebookem. Reggie Brown, jeden z jejich bývalých spolužáků, na ně podal žalobu a domáhá se dvacetiprocentního podílu ve společnosti. Říká, že to všechno byl jeho nápad. Připomíná to spor Zuckerberga s bratry Winklevossovými.

Za ikonkou Snapchatu – duchem Ghostface Chillahem, inspirovaným rapperem z Wu-Tang Clanu – se skrývá mnohem víc kontroverze. Zveřejněné fotografie totiž nezmizí úplně. Kromě toho, že je můžete vyfotit jiným zařízením, dají se také obnovit. Na internetu se již objevila aplikace Snap-Hack, umožňující pravidla Snapchatu obcházet. Na díry v bezpečnosti služby upozornila minulý rok společnost Gibson Security. Snapchat varování nevěnoval pozornost. Koncem roku se anonymní hackerská skupina nabourala do systému a zveřejnila informace ze 4,6 milionu účtů včetně uživatelských jmen a telefonních čísel (koncové číslovky byly ale změněny). V krátkém statementu hackeři prohlásili, že bezpečnost by neměla být na druhém místě a že měli mezery v ochraně osobních údajů odstranit okamžitě. Snapchat následně reagoval spuštěním bezpečnostního opatření. Programátor Steven Hickson ale za méně než hodinu našel způsob, jak ho obejít.

03050294.jpeg

Minulý týden FBI zatkla provozovatele porno serveru Huntera Moora a hackera Charlese Evense. Tomu Moore platil 200 dolarů týdně, aby se nabourával do e-mailových účtů a hledal soukromé fotografie, které následně zveřejňoval. Dostat se ke „snaps“ je díky chatrnému zabezpečení snadnější než hacknout e-mail, a protože není nastavená žádná věková hranice pro uživatele ani filtr hlídající obsah, je jistota, že zneužitelných fotek bude k dispozici dost (důkazem jsou různé blogy a stránky s obsahy původně ze Snapchatu). A proto nebude dlouho trvat, než přijde někdo jako Hunter Moore a bude to chtít zpeněžit. Pokud nezačnou brát bezpečnost vážně.

autor: Miloš Hroch
Spustit audio