Pavla Kladivová: Z paleo diety se stal v USA obrovský byznys

28. srpen 2014

Je nejlepší českou vzpěračkou, mimo jiné i několikanásobnou mistryní ČR v silovém trojboji a vzpírání, na VŠCHT v Praze vystudovala obor výroba léčiv a také propaguje zdravý způsob stravování v duchu paleo, který sama praktikuje už sedm let. Hostem čtvrtečního On Air byla Pavla Kladivová a hlavním tématem pak především paleo „dieta“.

První minuty rozhovoru patřily především bližšímu seznámení s touto svým způsobem kontroverzní dietou. „Člověk by měl hodně zjednodušeně jíst všechno živočišného původu, včetně vajec, dále ovoce, ořechy, semínka a zeleninu, která by v jídelníčku neměla chybět nikdy. Lidské tělo totiž díky ní mimo jiné vylučuje enzymy, které tělo připraví na masovou zátěž.“

Spousta lidí si podle Pavly Kladivové spojuje paleo dietu s tím, že by člověk měl jíst jen to, co lidé jedli v době kamenné, což ale není tak úplně pravda: „Kolem tohoto způsobu stravování koluje spousta dogmat typu, že by se mělo jíst jenom syrové maso, nebo naopak nejíst ovoce. Každý jsme ale jiný, každý z nás by si měl najít svou poupravenou cestu a zjistit, co mu vyhovuje nejlépe.“ Otázka vztažená na paleo dietu a mléčné výrobky se dočkala trochu překvapivé odpovědi. „Člověk by si měl vyzkoušet alespoň šestitýdenní kúru bez mléka a mléčných výrobků, aby zjistil, jestli se cítí lépe, nebo ne. Rozhodně nikomu nedoporučuji jíst nízkotučné nebo jakýmkoliv způsobem upravované a zahušťované jogurty, nicméně existuje také směr palea nazývaný prime, který například tučné mléčné výrobky povoluje.“

Oproti jiným dietám se u paleo stravování nepočítají kalorie: „Neznám nikoho, kdo by je počítal. Říká se, že na paleu si každý najde svou ideální váhu. Spíš se počítá poměr tuků a bílkovin, a kdo si nepotřebuje hlídat váhu, tak si nemusí hlídat ani příjem sacharidů, protože jich, pokud se ve velké míře neláduje ovocem, přirozenou cestou do těla moc nedostane. Spíše jde o to hlídat dostatečný příjem tuků, které jsou naprosto přirozenou součástí stravy. Co není přirozené, jsou jednoduché cukry a špatné, chemickou cestou vyráběné tuky.“

V závěru rozhovoru přišla řeč i na ekonomickou stránku paleo diety. V průběhu posledních let se totiž ze způsobu stravování à la doba kamenná částečně vytratila původní myšlenka o přirozeném složení stravy ze základních potravin a především v USA se stal regulérním byznysem, který má podle Pavly Kladivové s původní jednoduchostí jídel společného už jen málo.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka