Permakulturní zemědělství by na jídelníček dostalo zelené listy, ořechy a sušené plody

14. srpen 2017

Systém udržitelného, bezúdržbového a soběstačného pěstitelství má většina lidí spojený s drobnými zahrádkáři. Ohleduplný a ekologický přístup ke krajině by se ale podle Evy Hauserové ze spolku Permakultura (CS) dal aplikovat i na celou zemědělskou produkci. „Produktivita lesních ekosystémů je větší než produktivita zoraného pole. Naučili bychom se jíst zelené listy, sušené plody a ořechy.“

V současné době využívá permakulturní zemědělství vedle zahrádkářů jen omezený počet větších farem. Jejich produkce se snaží být v souladu s přírodou a jejími principy, klade důraz na udržitelnost půdy pro další generace, ale v porovnání s klasickým způsobem pěstování je menší. „Farmy většinou pracují s trvalými porosty, se stromy a lesy. Problém je s obilím, existují sice bezorebné metody, ale nedaří se dosáhnout výtěžku tolika obilí, kolik jsme zvyklí. Otázka je, jestli člověk potřebuje obilí,“ přibližuje Eva Hauserová odlišný přístup ke spektru vypěstovaných plodin.

Permakultura využívá vedle selského rozumu i tradiční zkušenosti farmářů nebo nové technologie. Podle Evy není nic zakázáno, ideální je v podstatě nedělat „nic“ – jednou z ambic permakulturní krajiny je fungovat v podstatě bez údržby. „Když to nejde jinak, přichází na řadu třeba bagr. Ten vyhloubí jezírko nebo udělá terasu,“ uvádí Eva příklad. „Přírodní okrasná zahrada potřebuje méně údržby, než když chcete užitek. Když napodobujete les, vytváříte tzv. jedlý les, který udržujete ve stadiu, kdy není úplně vzrostlý. Z lesa, který dosahuje úplně zralého stavu, byste se nenajedli. Necháváte tam proto světlejší místa, kde pěstujete například plodové zeleniny,“ vysvětluje Eva Hauserová a dodává, že úplně bez údržby to ale nejde nikdy.

Eva Hauserová

Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.