Pirátská verze „offline internetu“? Na Kubě k dostání na flashce

15. červenec 2016

Snadno dostupný internet je pro nás stejně samozřejmý jako vzduch, který dýcháme. Podle OSN patří přístup k internetu k základním lidským právům, ale na Kubě je kvůli vysoké ceně a špatnému pokrytí záležitostí privilegovaných, jak píše berlínský deník Tageszeitung. Alternativu představuje El Paquete, datový balíček se zahraničním zpravodajstvím a seriály, který si můžete koupit a stáhnout na flashdisk.

El Paquete Semanal, neboli týdenní balíček, jak říkají Kubánci, vychází každé pondělí jako terabajtová složka pirátsky stažených souborů. Za dva až tři americké dolary si můžete balíček, sestavený dle vlastního přání, stáhnout na flashdisk, vypálit na DVD nebo uložit na externí hard disk a v klidu offline prohlédnout. V nabídce jsou zahraniční deníky, filmy, afroamerické hiphopové tracky, korejské a australské telenovely, mobilní aplikace, stránky z Wikipedie nebo časopisy jako National Geographic v PDF. Doslova na dračku jde sportovní zpravodajství a analýzy. Jak poznamenává jeden z odběratelů balíčku, najdete v něm všechno, co je na internetu. Všechno, kromě komunikace, píše server CBC News.

Nejde jen o zábavu. „Offline internet“, jak Kubánci balíčku přezdívají, je zdrojem informací o zahraničním dění. V roce 2011 se tak díky němu mnozí dozvěděli o smrti Usámy bin Ládina, dodává CBC News.

Americká nevládní organizace Freedom House ve své zprávě za loňský rok uvádí, že i když kubánská vláda v minulých letech zřídila sto nových internetových hotspotů, snížila ceny a zvýšila rychlost připojení, Kuba stále zůstává jednou ze zemí s nejrestriktivnějším přístupem k internetu.


Článek z berlínského deníku Tageszeitung najdete zde.

Internetové pokrytí je v zemi velmi špatné. Na veřejnosti se můžete připojit, když si koupíte předplacené karty se stíracím polem. Hodina surfování stojí v průměru 2 americké dolary, tedy zhruba totéž co jeden El Paquete. Jenže veřejně dostupné wi-fi sítě jsou tak pomalé, že většinu svého kreditu promrháte čekáním na připojení a načítáním stránek. Není divu, že nemalé procento Kubánců dá své peníze raději překupníkům s internetovým obsahem a pořídí si balíček.

Poslušný pirát

Bez ohledu na pirátsky získaný obsah je prodej balíčků nelegální, nicméně vláda nad touto praktikou přivírá oči. Kubánská média podléhají režimní kontrole. Mnozí Kubánci proto vyhledávají informace jinde. Podle serveru CBC News ale někteří spekulují, že Castrův režim „offline internet“ toleruje, protože uspokojuje poptávku po internetu, a vláda tak věc nemusí řešit.

Nevzrušený přístup politiků potvrzují i slova Abela Prieta, bývalého ministra kultury a současného poradce Raúla Castra, který El Paquete trefně popsal jako „výsledek vynalézavosti Kubánců a odpověď na omezený přístup k internetu“. Zároveň varoval před tím, aby vláda úspěšný, i když nelegální prodej zakazovala a výrobce balíčků pronásledovala. Prieto místo toho státní televizi doporučil, aby svou nabídku zlepšila a zatraktivnila, píše list Tageszeitung.

Odkud se ale balíčky vlastně berou? Autorem a šéfem celého projektu je 28letý Elio Héctor López, na Kubě přezdívaný „El Transportador“, který momentálně žije v USA. Balíčky vytváří už od roku 2008 a jakoukoliv spolupráci s kubánskou vládou odmítá. López přiznává, že jeho rodina má ve Spojených státech předplacenou prémiovou internetovou službu, která mu umožňuje rychlejší stahování. Kompletování balíčků ovšem probíhá na Kubě. Podle některých poslíčků doručujících El Paquete se na Kubě stahuje i část dat, a to přímo ve velkých hotelech s dobrou wi-fi, píše server CBC News. Díky síti doručovatelů se pak balíčky šíří z hlavního města do dalších provincií.

03667850.jpeg

Podle listu Tageszeitung El Paquete pravidelně využívá 39 procent obyvatel Havany. Odebírají jej i ti, kteří mají přístup k internetu, aby zůstali „v obraze“. Balíček totiž obsahuje i kulturní rubriku akcí v Havaně nebo doporučení na restaurace a bary. A už dlouho jsou jeho součástí i reklamy. López byl podle serveru CBC News pouze představiteli strany varován, aby nešířil protirežimní propagandu a pornografii. A on, coby neúnavný pirát, který Kubáncům poskytuje „jejich internet“ a násobí své zisky, se tím poslušně řídí.

Poslechněte si i celý výběr z médií Radia Wave.

autor: kult
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.